Cause and Effect Online MCQs with Answers

Here you can practice all the latest Cause and Effect Online MCQs questions and answers for free. Along with answers, you can also find detailed solutions for all Logical Tests questions. These aptitude questions will help you to crack competitive exams such as IT exams, CSS, FPSC, ISSB, government exams, bank exams, entrance exams etc. These free aptitude assessment test questions with answers to practice consist of Alphabet SequenceSeriesAnalogyClassificationCoding and DecodingBlood RelationsSymbolsDirection Sense, Arrangement(Seating / Rank), Problem Solving (Analytical), Argumentation, Assumptions, Conclusions / Inference, Courses of Action, Data Sufficiency, Data Analysis, Cause and Effect, Linear ArrangementInequalitiesPuzzleJudgmentsDecision Making, Pictorial Reasoning, Ranking PuzzleLetters in Word Puzzle.

Online Cause and Effect test is one of the most important sections in all the Competitive exams, Entrance exams and Campus Interviews in order to grab Government jobs as well as IT Jobs. So Practice well and enhance your Cause and Effect Online MCQs skill with our resources.

Cause and Effect Online MCQs with Answers

Get Cause and Effect Online MCQs to prepare for all the entry tests to get admission to any university on a merit basis. A Logical Test is taken to check the abilities and skills of the candidates. All the applicants are welcome to attempt all the below-mentioned tests to prepare for the Cause and Effect Online MCQs. A logical reasoning test measures your ability or aptitude to reason logically. Generally, logical reasoning tests measure non-verbal abilities. You must, through logical and abstract reasoning, extract rules, analogies, and structures that you subsequently use to find a correct answer among a set of possible options.

Youth For Pakistan has provided an excellent opportunity for the students to prepare for their Logical Online MCQs with Answers. This is a free platform for students to prepare for Logical Reasoning MCQs to get the best accomplishments in their exams and analyze themselves by attempting this online test system as many times as you want until you find yourself fully prepared.

Cause and Effect Online MCQs

1. Statements:

I. Many people refer to shop at the big retail chains than the local grocery stores.
II. Retail chains offer a discount of more than 25% as compared to local grocery shops.
Statement I is the cause and statement II is its effect.
Statement II is the cause and statement I is its effect.
Both the statement I and II are independent causes.
Both the statement I and II are effects of independent causes.
Both the statement I and II are effects of some common causes.
Correct Ans: Statement II is the cause and statement I is its effect.

2. Statements:

I. More than two billion pounds of chemicals are spewed in the air everyday by industries and vehicles of some countries.
II. International pollution control organisation is expected to penalise the countries which cross the maximum emission limits.
Statement I is the cause and statement II is its effect.
Statement II is the cause and statement I is its effect.
Both the statement I and II are independent causes.
Both the statement I and II are effects of independent causes.
Both the statement I and II are effects of some common causes.
Correct Ans: Statement I is the cause and statement II is its effect.

3. Statements:

I. Around 60% of the computer and software professionals of Country X wish to pursue ethical hacking.
II. The IT companies in three of the neighbouring countries of Country X recently faced an attack of “˜Hacker Virus”™ in many of their systems.
Both statements I and II are independent causes.
Both statements I and II are effects of some common cause.
Statement II is the cause and statement I is its effect.
Statement I is the cause and statement II is its effect.
Both statements I and II are effects of independent causes.
Correct Ans: Statement II is the cause and statement I is its effect.

4. Statement I: Facebook has prohibited advertisements that promote financial services that are associated with misleading or deceptive promotional practices, naming cryptocurrencies and initial coin offering.
Statement II: Facebook gradually added support for students at various other universities, and eventually to high school students.
Statement I is cause and statement II is its effect
Statement II is cause and statement I is its effect
Both statement I and II are independent cause
Both statement I and statement II are effect of independent cause
Both statement I and statement II are effects of some common cause
Correct Ans: Both statement I and statement II are effect of independent cause

5. Statements:
I. All domestic airlines increased the fares in all sectors with immediate effect.
II. Railways increased the fare of all its classes with immediate effect.
If statement I is the cause and statement II is its effect
If statement II is the cause and statement I is its effect
If both the statements I and II are independent causes
If both the statements I and II are effects of independent causes
If both the statements I and II are effects of some common cause
Correct Ans: If both the statements I and II are effects of some common cause

6. Statements:
I. The government has decided to roll back the hike in the prices of cooking gas and kerosene.
II. Some ministers had resigned in protest against the hike in prices of cooking gas and other petroleum products.
If ‘I’ is the effect and ‘II’ is its immediate and principal cause
If ‘I’ is the immediate and principal cause and ‘II’ is its effect
If ‘I’ is an effect but ‘II’ is not its immediate and principal cause
If ‘II’ is an effect but ‘I’ is not its immediate and principal cause
None of these
Correct Ans: If ‘I’ is the effect and ‘II’ is its immediate and principal cause

7. Statements:
I. The prices of petrol and diesel in the domestic market have remained unchanged for the past few months.
II. The crude oil prices in the international market have gone up substantially in the last few months.
Statement I is the cause and statement II is its effect.
Statement II is the cause and statement I is its effect
Both the statements I and II are independent causes.
Both the statements I and II are effects of independent causes
Both the statements I and II are effects of some common cause
Correct Ans: Both the statements I and II are effects of independent causes

8. Statements:
The Income Tax authorities carried out raids at three different business houses in the city last week.

Which of the following can be a possible effect of the above statement?
The three business houses are regular defaulters in payment of their income tax.
The Income Tax department had received a tip off about the illegal activities going on in the three business houses.
The Government decided to look into the matter and has appointed an inquiry committee.
Other business houses took immediate action to clear off all their income tax dues in order to avoid a raid on their establishments.
None of these
Correct Ans: Other business houses took immediate action to clear off all their income tax dues in order to avoid a raid on their establishments.

9. Statements:
  
I. The committee appointed by the Government on the fee structure of the professional courses has drastically reduced the fees of various courses in comparison to those charged in the last year.
II. The parents of aspiring students seeking admission to professional courses had launched a severe agitation protesting against the high fees charged by the professional institutes and the admission process was delayed considerably
Statement I is the cause and statement II is its effect.
Statement II is the cause and statement I is its effect
Both the statements I and II are independent causes.
Both the statements I and II are effects of independent causes
Both the statements I and II are effects of some common cause
Correct Ans: Statement II is the cause and statement I is its effect

10. Statements:

I. Police authority has recently increased vigil during the evening hours in the locality.

II. There has been considerable reduction in the incidents of petty crimes in the locality.
Statement I is the cause and statement II is its effect.
Statement II is the cause and statement I is its effect.
Both the statements I and II are independent causes.
Both the statements I and II are effects of independent causes.
Both the statements I and II are effects of some common cause.
Correct Ans: Statement I is the cause and statement II is its effect.

11. Statements:

I. The Government has reduced the prices of petroleum products by five percent a week after increasing the prices by ten percent.

II. The rate of inflation dropped marginally during the last week.
Statement I is the cause and statement II is its effect
Statement II is the cause and statement I is its effect.
Both the statements I and II are independent causes.
Both the statements I and II are effects of independent causes.
. Both the statements I and II are effects of some common cause.
Correct Ans: Both the statements I and II are effects of independent causes.

12. Statements:

I. Majority of people residing in the locality have decided to protest against the municipality authority’s decision to allow construction of a shopping mall in the locality.

II. Many shopping malls have been opened all over the city in the recent time
Statement I is the cause and statement II is its effect.
Statement II is the cause and statement I is its effect.
Both the statements I and II are independent causes.
Both the statements I and II are effects of independent causes
Both the statements I and II are effects of some common cause.
Correct Ans: Statement II is the cause and statement I is its effect.

13. Statements:

I. The university authority has instructed all the colleges under its jurisdiction to ban use of cell phones inside the college premises.

II. Majority of the teachers of the college signed a joint petition to the university complaining the disturbances caused by cell phone ring tones inside the classrooms.
Statement I is the cause and statement II is its effect
Statement II is the cause and statement I is its effect.
Both the statements I and II are independent causes
Both the statements I and II are effects of independent causes
Both the statements I and II are effects of some common cause.
Correct Ans: Statement II is the cause and statement I is its effect.

14. Statements:

I. Large numbers of people have fallen sick after consuming sweets from a particular shop in the locality.

II. Major part of the locality is flooded and has become inaccessible to outsiders.
Statement I is the cause and statement II is its effect.
Statement II is the cause and statement I is its effect
Both the statements I and II are independent causes.
Both the statements I and II are effects of independent causes.
Both the statements I and II are effects of some common cause.
Correct Ans: Both the statements I and II are effects of independent causes.

15. Statements:

I. The performance of Indian sports persons in the recently held Olympics could not reach the level of expectation the country had on them.

II. The performance of Indian sports person in the last Asian games was far better than any previous games
Statement I is the cause and statement II is its effect.
Statement II is the cause and statement I is its effect.
Both the statements I and II are independent causes.
Both the statements I and II are effects of independent causes
Both the statements I and II are effects of some common cause.
Correct Ans: Both the statements I and II are effects of some common cause.

16. Statements:  
I. The prices of petrol and diesel in the domestic market have remained unchanged for the past few months.
II. The crude oil prices in the International market have gone up substantially in the last few months.
Statement I is the cause and statement II is its effect.
Statement II is the cause and statement I is its effect.
Both the statements I and II are independent causes.
Both the statements I and II are effects of independent causes.
Both the statements I and II are effects of some common cause.
Correct Ans: Both the statements I and II are independent causes.

17. Statements:

I. The Reserve Bank of India has recently put restrictions on few small banks in the country.

II. The small banks in the private and cooperative sector in India are not in a position to withstand the competitions of the bigger banks in the public sector.
Statement I is the cause and statement II is its effect.
Statement II is the cause and statement I is its effect.
Both the statements I and II are independent causes
Both the statements I and II are effects of independent causes
Both the statements I and II are effects of some common cause.
Correct Ans: Statement II is the cause and statement I is its effect.

18. Statements:

I. Large number of people living in the low lying areas has been evacuated during the last few days to safer places.

II. The Government has rushed in relief supplies to the people living in the affected areas.
Statement I is the cause and statement II is its effect.
Statement II is the cause and statement I is its effect.
Both the statements I and II are independent causes.
Both the statements I and III are effects of independent causes.
Both the statements I and II are effects of independent causes.
Correct Ans: Both the statements I and II are effects of independent causes.

19. Statements:

I. There was a huge rush of people to the temple last Sunday the 15th of the month.

II. The temple authority had decided to close down the temple for repairs from 17th of the month.
Statement I is the cause and statement II is its effect.
Statement II is the cause and statement I is its effect.
Both the statements I and II are independent causes.
Both the statements I and II are effects of independent causes
Both the statements I and II are effects of some common cause.
Correct Ans: Statement II is the cause and statement I is its effect.

20. Statements:

I. The government has decided to give tax benefits for small savings for investments and benefit accruals. However, all withdrawals of such savings are to be taxed.

II. People have been investing more in small savings than in equity market to avail maximum tax benefits
Statement I is the cause and statement II is its effect.
Statement II is the cause and statement I is its effect.
Both the statements I and II are independent causes.
Both the statements I and II are effects of independent causes.
Both the statements I and II are effects of some common cause.
Correct Ans: Both the statements I and II are independent causes.

Leave a Comment