Compiler and OOPS Online MCQs With Answers

We have compiled very important and most repeated questions for Compiler and OOPS Online MCQs which are asked in academics as well as in different exams. Most importantly our Online MCQs will help you to evaluate and check your knowledge of computer and IT basics. These Computer Knowledge MCQs will help you to crack any competitive or academic exams. 

Youth For Pakistan has provided an excellent opportunity for the students to prepare for their Computer Knowledge Online MCQs test. These Online Computer Knowledge MCQs cover all the topics including MS Powerpoint, MS Word, MS Excel, Information Technology, Hardware, Internet, Operating Systems, Keyboard Shortcuts, Network, Data Structure, DBMS, Security, Abbreviations, Computer Graphics, Output, Memory, Electronics, Input, Marketing, File Location, File Extensions, Software, Programming, Computer Basics, Windows, Binary, Discrete Mathematics, Data Communication, Compiler and OOPS.

The questions about computers are asked in almost every test whether it is for admission to some institutes or for recruitment purposes. 

Compiler and OOPS Online MCQs with Answers

We strongly recommend to all of our visitors that they attempt these Compiler and OOPS Online MCQs tests more than one time after completing the preparation so that they can prepare for the Compiler and OOPS MCQs in the best possible way.

1. From the following options the one that modifies the program counter, in 8085 microprocessor, is
JMP and CALL instructionsrc=
Only PCHL instructionsrc=
Only ADD instructionsrc=
All of the above
None of thesesrc=
Correct Ans: Only ADD instruction

2. The average time required to reach a storage location in memory and obtain its contents is called the _____.
seek time
turnaround time
access time
transfer time
None of these
Correct Ans: access time

3. In a program using subroutine call instruction, it is necessary______.
initialize program counter
Clear the accumulator
Reset the microprocessor
Clear the instruction register
None of these
Correct Ans: Clear the instruction register

4. An n-bit microprocessor has_____.
n-bit program counter
n-bit address register
n-bit ALU
n-bit instruction register
None of these
Correct Ans: n-bit instruction register

5. PSW is saved in stack when there is a _____.
interrupt recognized
execution of RST instruction
Execution of CALL instruction
All of these
None of these
Correct Ans: interrupt recognized

6. _________ register keeps tracks of the instructions stored in program stored in memory.
AR (Address Register)
XR (Index Register)
PC (Program Counter)
AC (Accumulator)
None of these
Correct Ans: PC (Program Counter)

7. ‘Aging registers’ are _______.
Counters which indicate how long ago their associated pages have been referenced.
Registers which keep track of when the program was last accessed.
Counters to keep track of last accessed instruction.
Counters to keep track of the latest data structures referred.
None of these
Correct Ans: Counters which indicate how long ago their associated pages have been referenced.

8. The BSA instruction is______.
Branch and store accumulator
Branch and save return address
Branch and shift address
Branch and show accumulator
None of these
Correct Ans: Branch and save return address

9. The average time required to reach a storage location in memory and obtain its contents is called_____.
Latency time
Access time.
Turnaround time
Response time.
None of these
Correct Ans: Access time.

10. The load instruction is mostly used to designate a transfer from memory to a processor register known as____.
Accumulator
Instruction Register
Program counter
Memory address Register
None of these
Correct Ans: Accumulator

11. What type of control pins are needed in a microprocessor to regulate traffic on the bus, in order to prevent two devices from trying to use it at the same time?
Bus control
Interrupts
Bus arbitration
Status
None of these
Correct Ans: Bus arbitration

12. Computers with 80286 microprocessor is
XT computer
AT computers
PS/2 computer
All of the Above
None of these
Correct Ans: AT computers

13. Microprocessors as switching devices are for which generation computers
First Generation
Second Generation
Third Generation
Fourth Generation
None of these
Correct Ans: Fourth Generation

14. Pipeline processing uses the technique:
Sharing the memory
Bit slicing
Prefetching
Parallel Processing
All of The Above
Correct Ans: Prefetching

15. The microprocessor of a computer can’t operate on any information if that information is not in its:
Secondary Storage
Main Storage
ALU
Logic Unit
None of these
Correct Ans: Main Storage

16. The word size of a microprocessor refers to:
The amount of a information that can be stored in a byte
The amount of a information that can be stored in a cycle
The number of machine operations performed in a second
The maximum length of an English word that can be input to a computer
None of these
Correct Ans: The amount of a information that can be stored in a cycle

17. How many address lines are needed to address each memory location in a 2048 X 4 memory chip?
10
11
8
12
None of these
Correct Ans: 11

18. Which of the following registers is loaded with the contents of the memory location pointed by the PC?
Memory Address Registers
Memory Data Register
Instruction Register
Program Counter
None of these
Correct Ans: Instruction Register

19. Which of the following registers is used to keep track of address of the memory location where the next instruction is located?
Memory Address Registers
Memory Data Register
Instruction Register
Program Counter
None of these
Correct Ans: Program Counter

20. The stack pointer in the 8085 microprocessor is a:
16 bit register that points to stack memory locations
16 bit accumulator
Memory location in the stack
Flag register used for the stack
None of these
Correct Ans: 16 bit register that points to stack memory locations

Leave a Comment