Courses of Action Online MCQs with Answers

Here you can practice all the latest Courses of Action Online MCQs questions and answers for free. Along with answers, you can also find detailed solutions for all Logical Tests questions. These aptitude questions will help you to crack competitive exams such as IT exams, CSS, FPSC, ISSB, government exams, bank exams, entrance exams etc. These free aptitude assessment test questions with answers to practice consist of Alphabet SequenceSeriesAnalogyClassificationCoding and DecodingBlood RelationsSymbolsDirection Sense, Arrangement(Seating / Rank), Problem Solving (Analytical), Argumentation, Assumptions, Conclusions / Inference, Courses of Action, Data Sufficiency, Data Analysis, Cause and EffectLinear ArrangementInequalitiesPuzzleJudgmentsDecision Making, Pictorial Reasoning, Ranking PuzzleLetters in Word Puzzle.

Online Courses of Action test is one of the most important sections in all the Competitive exams, Entrance exams and Campus Interviews in order to grab Government jobs as well as IT Jobs. So Practice well and enhance your Courses of Action Online MCQs skill with our resources.

Courses of Action Online MCQs with Answers

Get Courses of Action Online MCQs to prepare for all the entry tests to get admission to any university on a merit basis. A Logical Test is taken to check the abilities and skills of the candidates. All the applicants are welcome to attempt all the below-mentioned tests to prepare for the Courses of Action Online MCQs. A logical reasoning test measures your ability or aptitude to reason logically. Generally, logical reasoning tests measure non-verbal abilities. You must, through logical and abstract reasoning, extract rules, analogies, and structures that you subsequently use to find a correct answer among a set of possible options.

Youth For Pakistan has provided an excellent opportunity for the students to prepare for their Logical Online MCQs with Answers. This is a free platform for students to prepare for Logical Reasoning MCQs to get the best accomplishments in their exams and analyze themselves by attempting this online test system as many times as you want until you find yourself fully prepared.

Courses of Actions Online MCQs

1. Directions for Q: In each of the question below is given a statement followed by three courses of action numbered I, II and III. A course of action is a step or administrative decision to be taken for improvement, follow up or further action in regard to the problem, policy, etc. On the basis of information given in the statement, you have to assume everything in the statement to be true. Then decide which of the three given suggested course(s) of action logically follow(s) worth pursuing.

Statement : A blast was triggered off injuring many, when the nigh shift workers at an ordinance factory were handling `for signaling explosive”™.

Courses of Action:

I. The factory management should train its staff as regards to the safety aspects of handling such explosive materials.

II. The service of the supervisor incharge of the night shift should be terminated immediately.

III. The factory should immediately stop carrying out such exercises at night.
None follows
All follow
Only I follows
Only I and II follow
None of these
Correct Ans: Only I and II follow

2. Directions for Q: In each of the question below is given a statement followed by three courses of action numbered I, II and III. A course of action is a step or administrative decision to be taken for improvement, follow up or further action in regard to the problem, policy, etc. On the basis of information given in the statement, you have to assume everything in the statement to be true. Then decide which of the three given suggested course(s) of action logically follow(s) worth pursuing.

Statement : A large number of tribal inhabitants are found to have been suffering from various diseases due to exposure to radioactive waste near the uranium mine.

Courses of Action:

I. The Government should immediately close down the mine.

II. The Government should immediately take steps to save local people from exposure to radioactive waste.

III. The tribals should be rehabilitated at a safer place.
Only I follow
Only III follow
Only II follow
Only II and III follows
None of these
Correct Ans: Only II and III follows

3. Directions for Q: In each of the question below is given a statement followed by three courses of action numbered I, II and III. A course of action is a step or administrative decision to be taken for improvement, follow up or further action in regard to the problem, policy, etc. On the basis of information given in the statement, you have to assume everything in the statement to be true. Then decide which of the three given suggested course(s) of action logically follow(s) worth pursuing.

Statement : India”™s pre-eminent position in the world Black pepper production and trade is in danger as some of the countries, which recently started production of the `king of the spices”™ crop from Indian root stocks, are farming better by adopting modern cultivation practices.

Courses of Action:

I. India should immediately stop supplying root stocks of black pepper to other countries.

II. India should adopt modern technology for cultivating black pepper to compete in the international market.

III. India should reduce the price of its black pepper to remain competitive in the world market.
All follow
Only II follows
Only I follows
Only III follows
None of these
Correct Ans: Only II follows

4. Directions for Q: In each of the question below is given a statement followed by three courses of action numbered I, II and III. A course of action is a step or administrative decision to be taken for improvement, follow up or further action in regard to the problem, policy, etc. On the basis of information given in the statement, you have to assume everything in the statement to be true. Then decide which of the three given suggested course(s) of action logically follow(s) worth pursuing.

Statement : In the Teacher”™s Day function, Shri Sharma, a State Awardee and a retired Principal, had questioned the celebration of Teacher”™s Day in today”™s materialistic world.

Courses of Action:

I. The expenditure of Teacher”™s Day celebration should be reduced.

II. More funds should be allocated for the celebration of Teacher”™s Day.

III. The role and responsibilities of teachers should be seen in today”™s perspective.
All follows
Only III follows
Only II follows
Only I follows
None of these
Correct Ans: Only III follows

5. Directions : In each of the questions below is given a statement followed by two courses of action. Course of action is a step for administrative decision to be taken for improvement, follow up or further action in regard to the problem, policy etc. On the basis of the information given in the statement, you have to assume everything in the statement to be true, then decide which of the given suggested courses of action is/are logically worth pursuing.

Statement : The State Government has decided to declare `Kala Azar”™ as a notifiable disease under the Epidemic Act. Under the Epidemic Act, 1897, family members or neighbours of the patient are liable to be punished in case they did not inform the State Authorities.

Courses of Action:

I. Efforts should be made to efficiently implement the Act.

II. The cases of punishment should be propagated through mass media so that more people become aware of the stern action.
If only conclusion I follows.
If only conclusion II follows.
If either I or II follows.
If neither I nor II follows.
If both conclusions I and II follows.
Correct Ans: If both conclusions I and II follows.

6. Directions for Q: In each of the question below is given a statement followed by three courses of action numbered I, II and III. A course of action is a step or administrative decision to be taken for improvement, follow up or further action in regard to the problem, policy, etc. On the basis of information given in the statement, you have to assume everything in the statement to be true. Then decide which of the three given suggested course(s) of action logically follow(s) worth pursuing.

Statement : If the faculty members also join the strike, there is going to be a serious problem.

Courses of Action:

I. The faculty members should be persuaded not to go on strike.

II. Those faculty members who join the strike should be suspended.

III. The management should not worry about such small things.
All follows
Only III follows
Only II follows
Only I follows
None follows
Correct Ans: Only I follows

7. In each question below is given a statement followed by two courses of action numbered I and II. You have to assume everything in the statement to be true and on the basis of the information given in the statement, decide which of the suggested courses of action logically follow(s) for pursuing.

Statement :
There have been many instances of dacoit and looting in many passenger trains this year

Courses of action :
I. The railway authority should immediately deploy one policeman in each compartment in all the passenger trains.
II. The passengers travelling by train should be given training on how to tackle with the dacoits and looters.
if only course of action I follows.
if only course of action II follows.
if either I or II follows
if neither I nor II follows
If both I and II
Correct Ans: if neither I nor II follows

8. In each question below is given a statement followed by two courses of action numbered I and II. You have to assume everything in the statement to be true and on the basis of the information given in the statement, decide which of the suggested courses of action logically follow(s) for pursuing.

Statement: A large number of people in ward X of the city are diagnosed to be suffering from a fatal malaria type.

Courses of Action:

i.The city municipal authority should take immediate steps to carry out extensive fumigation in ward X.
ii. The people in the area should be advised to take steps to avoid mosquito bites.
Only I follow
Only II follow
Either I or II follow
Neither I nor II follow
Both I and II follows
Correct Ans: Both I and II follows

9. In each question below is given a statement followed by two courses of action numbered I and II. You have to assume everything in the statement to be true and on the basis of the information given in the statement, decide which of the suggested courses of action logically follow(s) for pursuing.

Statement:
Since its launching in 1881, Vayudoot has so far accumulated losses amounting to Rs 153 crore.

Courses of Action:

i. Vayudoot should be directed to reduce wasteful expenditure and to increase passenger fare.
ii. An amount of about Rs 300 crore should be provided to Vayudoot to make the airliner economically viable.
Only I follows
Only II follows
Either I or II follows
Neither I nor II follows
Both I and II follow
Correct Ans: Only I follows

10. In the following question, a statement followed by three courses of action numbered I, II and III are given. You have to assume everything in the statement to be true and on the basis of the information given in the statement, decide which of the suggested courses of action logically follow(s) for pursuing.

Statement:
Sugar mills have said that they will not be able to pay the minimum price fixed by the government for sugarcane for the next season.

Courses of Action:
I. The government should appoint a committee to look into the matter.
II. A notice should be sent to all sugar mill owners to abide by the decision made by the government.
III. Disciplinary action should be taken against all those sugar mill owners who are ready to violate the government’s decision.
Only I
Only II and III
Only I and III
All I, II and III
None of these
Correct Ans: Only I

11. Directions: In the question below is given a statement followed by three courses of action numbered I, II and III. You have to assume everything in the statement to be true and on the basis of the information given in the statement, decide which of the suggested course of action logically follow(s) for pursuing.

Statement:
There is an alarming trend of skewed sex ratio against women in India during the past decade and situation may get out of hand if adequate steps are not taken to stop female foeticide.

Courses of action:
Which of the following can be an effective step to reverse the trend?

I. The Government should immediately completely ban use of scanners/ sonography on expectant mothers at all health centers.
II. The Government should announce a substantial incentive scheme for couples who have at least one girl child.
III. The Government should launch a nationwide campaign to create awareness against female foeticide.
I only
I and II only
II and III only
All I, II and III
None of these
Correct Ans: II and III only

12. In the following question, a statement followed by three courses of action numbered I, II and III are given. You have to assume everything in the statement to be true and on the basis of the information given in the statement, decide which of the suggested courses of action logically follow(s) for pursuing.

Statement:
Every year Malaria gets rampant after the rains.

Courses of Action:
I. Pesticides should be properly sprayed on a regular basis.
II. People should be supplied with mosquito nets and mosquito coils free by the government.
III. Using various means of media, people should be informed about the methods to be adopted for prevention from these seasonal diseases.
Only I and III follow
Only II and III follow
Only II follows
Only I and II follow
All the three follow
Correct Ans: Only I and III follow

13. Statement: Ministry of Tourism in its one of the reports revealed that due to recent social disturbances in the country, the number of foreign tourists has decreased considerably, which resulted in a financial loss of Rs.100 crore.

Courses of Action:
I. The Government should provide financial support to the tourism sector.
II. Foreign tourists should be informed that they visit the country at their risk.
If only conclusion I follows.
If only conclusion II follows.
If either I or II follows.
If neither I nor II follows.
If both conclusions I and II follows.
Correct Ans: If neither I nor II follows.

14. Statement: The experts group on Technical Education has stressed that Computer Education should be provided to children from primary school itself. It should be implemented in urban and rural schools, simultaneously.

Courses of Action:
I. Government should issue instructions to all schools for Computer Education.
II. At least one teacher of each school should be trained in Computer operations for teaching children.
If only conclusion I follows.
If only conclusion II follows.
If either I or II follows.
If neither I nor II follows.
If both conclusions I and II follows.
Correct Ans: If both conclusions I and II follows.

15. Statement:
Child labour is the reason for the increase in school drop out rate.

Course of Action :
A. The local government should launch specific programs to stop child labour.
B. There is corruption on every level in Indian society.
C. Free education should be made available to the poor families.
Only A
Only B
Only A and B
Only A and C
Only C
Correct Ans: Only A and C

16. Statement: Many people living in, the slums of western part of the town are diagnosed to be suffering from malaria.

Courses of action:
I. The municipal corporation should immediately make necessary arrangements to spray mosquito repellent in the affected area.
II. The municipal authority should immediately make necessary arrangements to provide quick medical help to the affected people.
III. The municipal authority should take steps to shift all the people staying in the slums of western part of the town to other areas.
Only I follows
Only II follows
Only I and II follow
All I, II and III follow
None of these
Correct Ans: All I, II and III follow

17. Statement:
Four cases of pick pocketing were reported at one of the most renowned five star hotels last evening.
Courses of action:
I. The hotel staff should be instructed to be vigilant and report any suspicious person or activity.
II. More CCTV cameras should be installed near the dining and reception areas of the hotel where these incidents took place.
Only I
Only II
Either I or II
Both I and II
None of these
Correct Ans: Both I and II

18. Statement:
Many school buses have fitted CNG kit without observing the safety guidelines properly. This results into some instances of these buses catching fire due to short circuit and endangering the lives of the school children.

Course of action:
I. The regional transport authority should immediately carry out checks all the school buses fitted with CNG kit.
II. The management of all the schools should stop hiring buses fitted with CNG kit.
III. The government should issue a notification banning school buses for use of CNG kit.
Only I follows
Only II follows
Only III follows
I and III follows
All three follows
Correct Ans: Only I follows

19. Statement: The Company X has rejected first lot of values supplied by Company A and has cancelled its entire huge order quoting use of inferior quality material and poor craftsmanship.

Courses of Action:
I. The Company A needs to investigate functioning of its purchase, production and quality control departments.
II. The Company A should inspect all the valves rejected by Company X.
III. The Company A should inform Company X that steps have been taken for improvement and renegotiate schedule of supply.
Only I and II follow
Only II follows
II, and either I or III follow
All I, II and III follow
None of these
Correct Ans: Only I and II follow

20. Statement: It is estimated that about twenty lakh people will visit the city during the ensuing festival.

Courses of Action:
I. The civic authority should monitor the crowd and restrict entry of the people beyond a manageable number.
II. The local police authority should be put on high alert to maintain law and order during the festival.
III. All the hospitals in the city should be put on high alert in case of any eventuality.
Only I and II follow
Only II and III follow
Only I and III follow
All follow
None of these
Correct Ans: Only II and III follow

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Download Books

Related News