Direct & Indirect MCQs with Answers

Here is the list of Direct & Indirect MCQs with answers for the Preparation of Competitive Exams in FPSC, PPSC, SPSC, KPPSC, CSS, PMS, NTS, ISSB, LAT, etc. These Direct & Indirect MCQs will help you to secure maximum marks in upcoming academic as well as competitive exams in Pakistan

We have collected all the data and we have tried to provide you with the best information related to Direct & Indirect MCQs with their answers. These Multiple-choice questions will help you in the Preparation for Job tests, Interviews, competitive exams, etc. 

These General English MCQs consist of Active & Passive VoiceAdjectiveAdverb, Common Error DetectionConditional SentencesConjunctionCorrect Usage of Articles, Direct & Indirect, AnalogyAntonymsGrammarIdioms & PhrasesMasculine And Feminine GenderOne Word SubstitutionPairs of Words Often ConfusedPrepositionSentence CompletionSynonymsInterjectionSentence CorrectionSentence FormationSpelling CheckNounPhrasal VerbsPronounSelecting Words,  SyntaxTensesVerb, and Vocabulary.

Direct & Indirect Question with Answer

Youth For Pakistan has provided an excellent opportunity for the students to prepare their Direct & Indirect MCQs online. We are presenting you top MCQs questions picked by the Subject Specialist. 

In these exercises of English Direct & Indirect MCQs Questions and Answer, students must choose the correct answer to fill in the blank. By completing these exercises, students will enhance their understanding of Direct & Indirect.

What are English Direct & Indirect?

An antonym is a word that has the opposite meaning of another word. For example, the word small means limited size, while big means large size. Happy, a feeling of gladness, is an antonym of sadness, a feeling of sorrow. Select the word which is the exact OPPOSITE of the given words. An antonym is a word that is the opposite meaning of another. It comes from the Greek words ‘anti’ for opposite and ‘onym’ for name.

Question 1.
Kiran asked me, “Did you see the Cricket match on television last night?”
(A) Kiran asked me whether I saw the Cricket match on television the earlier night.
(B) Kiran asked me whether I had seen the Cricket match on television the earlier night.
(C) Kiran asked me did I see the Cricket match on television the last night.
(D) Kiran asked me whether I had seen the Cricket match on television the last night.
Ans: (B) Kiran asked me whether I had seen the Cricket match on television the earlier night.

Question 2.
He said to interviewer, “Could you please repeat the question?”
A. He requested the interviewer if he could please repeat the question.
B. He requested the interviewer to please repeat the question.
C. He requested the interviewer to repeat the question.
D. He requested the interviewer if he could repeat the question.
Ans: C. He requested the interviewer to repeat the question.

Question 3.
He said,”I cannot help you at present because I am myself in difficulty.”
A. He said that I cannot help you at present because I myself in difficulty.
B. He said that he could not help me at present because he was himself in difficulty.
C. He told that he could not help you at present because he was himself in difficulty.
D. He asked that he could not help you at present because he was himself in difficulty.
Ans: B. He said that he could not help me at present because he was himself in difficulty.

Question 4.
The teacher said to Ram,”Congratulations ! Wish you success in life.”
A. The teacher congratulated Ram and said wish you success in life.
B. The teacher wished congratulations and success in life to Ram.
C. The teacher wished congratulations to Ram and wished him success in life.
D. The teacher congratulated Ram and wished him success in life.
Ans: D. The teacher congratulated Ram and wished him success in life.

Question 5.
David said to Anna, “Mona will leave for her native place tomorrow.”
A. David told Anna that Mona will leave for her native place tomorrow.
B. David told Anna that Mona left for her native place the next day.
C. David told Anna that Mona would be leaving for her native place tomorrow.
Ans: D. david told Anna that Mona would leave for her native place the next day.

Question 6.
He said to interviewer, “Could you please repeat the question?”
A. He requested the interviewer if he could please repeat the question.
B. He requested the interviewer to please repeat the question.
C. He requested the interviewer to repeat the question.
D. He requested the interviewer if he could repeat the question.
Ans: C. He requested the interviewer to repeat the question
.
Question 7.
He told her, “I want to meet your father”:
A. He told her that I want to meet your father.
B. He told her that he wanted to meet her father.
C. He told her that he wanted to meet your father.
D. He told her that she wanted to meet her father.
Ans: B. He told her that he wanted to meet her father.

Question 8.
The poor examine said,”O God, take pity on me.”
A. The poor examine prayed God to take pity on him.
B. The poor examine, involving God, implored him to take pity on him.
C. The poor examine exclaimed that God take pity on him.
D. The poor examine asked God to take pity on him.
Ans: A. The poor examine prayed God to take pity on him.

Question 9.
I said to him, “Why are you working so hard?”
A. I asked him why he was working so hard.
B. I asked him why was he working so hard.
C. I asked him why had he been working so hard.
D. I asked him why he had been working so hard.
Ans: A. I asked him why he was working so hard.

Question 10.
He said. “Be quite and listen to my words.
A. He urged them to be quite and listen to his words.
B. He urged them and said be quite and listen to his words.
C. He urged they should be quite and listen to his words.
D. He said you should be quite and listen to his words.
Ans: A. He urged them to be quite and listen to his words.

Question 11.
He says, ”I don’t want to play any more.”

A. He says that he doesn’t want to play any more.
B. He says that I don’t want to play any more.
C. He says that I didn’t want to play any more.
D. He says that he didn’t want to play any more.
Ans: A. He says that he doesn’t want to play any more.

Question 12.
“Where will you be tomorrow,” I said, “in case I have to ring you ?”
A. I asked where you will be the next day in case I will ring him.
B. I asked where he would be the next day in case I had to ring him.
C. I said to him where he will be in case I have to ring him.
D. I enquired about his where about the next day in case I would have to ring up.
Ans: B. I asked where he would be the next day in case I had to ring him.

Question 13.
He said to her, “What a cold day!”
A. He told her that it was a cold day.
B. He exclaimed that it was a cold day.
C. He exclaimed sorrowfully that it was a cold day.
D. He exclaimed that it was a very cold day.
Ans: D. He exclaimed that it was a very cold day.

Question 14.
He said to me, I have often told you not to play with fire.
A. He said that he has often been telling me not to play with fire.
B. He told me that he had often told me not to play with fire.
C. He reminded me that he often said to me not to play with fire.
D. He said to me that he often told me not to play with fire.
Ans: B. He told me that he had often told me not to play with fire.

Question 15.
The government has announced, “Taxes will be raised”:
A. The government has announced that taxes would be raised.
B. The government has announced that taxes would raised.
C. The government has announced that taxes will be raised.
D. The government has announced taxes will be raised.
Ans: B. The government has announced that taxes would raised.

Question 16.
Seeta said to me, ” Can you give me your pen ?”
A. Seeta asked me can I give her my pen.
B. Seeta asked me if I can give me your pen.
C. Seeta asked me if I could give her my pen.
D. Seeta asked me if i could give her my pen.
Ans: C. Seeta asked me if I could give her my pen.
Question17.
The tailor said to him, “Will you have the suit ready by tomorrow evening?”
A. The tailor asked him that he will have the suit ready by the next evening.
B. The tailor asked him that he would had the suit ready by the next evening.
C. The tailor asked him if he would have the suit ready by the next evening.
D. The tailor asked him if he will like to the suit ready by the next evening.
Ans: C. The tailor asked him if he would have the suit ready by the next evening.

Question 18.
The Captain said to his men, “Stand at ease.”
A. The Captain urged his men to stand at ease.
B. The Captain wanted his men to stand at ease.
C. The Captain told his men that they should stand at ease.
D. The Captain commanded his men to stand at ease.
Ans: D. The Captain commanded his men to stand at ease.

Question 19.
Mohan said, “We shall go to see the Taj in the moonlit night”:
A. Mohan said that we shall go to see the Taj in the moonlit night.
B. Mohan told that we shall go to see the Taj in moonlit night.
C. Mohan told that we should go to see the Taj in the moonlit night.
D. Mohan said that they should go to see the Taj in moonlit night.
Ans: D. Mohan said that they should go to see the Taj in moonlit night.

Question 20.
The father warned his son that he should be beware of him.
A. The father warned his son, “beware of him !”
B. The father warned his son, “Watch that chap !”
C. The father warned his son, “Be careful about him.”
D. The father warned his son, “Don’t fall into the trap.”
Ans: A. The father warned his son, “beware of him !”

Leave a Comment