Hardware Online MCQs With Answers

We have compiled very important and most repeated questions for Hardware Online MCQs which are asked in academic as well as in different exams. Most importantly our Online MCQs will help you to evaluate and check your knowledge of computer and IT basics. These Computer Knowledge MCQs will help you to crack any competitive or academic exams. 

Youth For Pakistan has provided an excellent opportunity for the students to prepare for their Computer Knowledge Online MCQs test. These Online Computer Knowledge MCQs cover all the topics including MS Powerpoint, MS Word, MS Excel, Information Technology, Hardware, Internet, Operating Systems, Keyboard Shortcuts, Network, Data Structure, DBMS, Security, Abbreviations, Computer Graphics, Output, Memory, Electronics, Input, Marketing, File Location, File Extensions, Software, Programming, Computer Basics, Windows, Binary, Discrete Mathematics, Data Communication, Compiler and OOPS.

The questions about computers are asked in almost every test whether it is for admission to some institutes or for recruitment purposes. 

Hardware Online MCQs with Answers

We strongly recommend to all of our visitors that they attempt these Hardware Online MCQs tests more than one time after completing the preparation so that they can prepare for the Hardware MCQs in the best possible way.

1. Direct Access Storage Device is also referred as ?
DAST
DISD
DASD
DFRS
None of these
Correct Ans: DASD

2. Which of the following device is used only in LAN (Local Area Network)?
Gateway
Modem
NIC
Router
None of these
Correct Ans: NIC

3. LANs can be connected by devices called _________ operate in the data link layer.
Hub
Bridges
HDLC
Tunnel
None of these
Correct Ans: Bridges

4. The word "Computer" usually refers to the Central Processing Unit plus:
Input Devices
External Memory
Internal Memory
Output Device
None of these
Correct Ans: Internal Memory

5. A device operating at the physical layer is called a
Bridge
Router
Repeater
All of the above
None of these
Correct Ans: Repeater

6. All of the following are examples of storage devices except
hard disk drives
printers
floppy disk drives
CD drives
None of these
Correct Ans: printers

7. Which printer is very commonly used for desk top publishing ?
Laser printer
Ink jet printer
Daisywheel printer
Dot matrix printer
None of these
Correct Ans: Laser printer

8. The storage device used to compensate for the difference in rates of flow of data from one device to another is <br>termed as
chip
channel
floppy
buffer
None of these
Correct Ans: buffer

9. Which one is the secondary memory device ?
CPU
ALU
floppy disk
Mouse
None of these
Correct Ans: floppy disk

10. Human beings are referred to as Homo Sapiens. Which device is called Silico Sapiens?
Monitor
Hardware
Robot
Computer
None of these
Correct Ans: Computer

11. Which of the following devices can be used to directly input printed text?
OCR
OMR
Both (1) and (2)
MICR
None of these
Correct Ans: OCR

12. A device that generates the periodic signals used to control the timing of all CPU operations.
COM
Collate
Chip
Clock
None of these
Correct Ans: Clock

13. __________________ are devices used to transmit data over telecommunications lines.
Drives
Drive bays
Modems
Platforms
None of these
Correct Ans: Modems

14. A ________________ is an electronic device that processes data, converting it into information.
processor
computer
case
stylus
None of these
Correct Ans: processor

15. Which device is used to reproduce drawings using pens that are attached to movable arms?
Plotter
Light Pen
Scanner
Printer
None of these
Correct Ans: Plotter

16. Which device is used to control the cursor movement?
Light Pen
Trackball
Joystick
Plotter
None of these
Correct Ans: Joystick

17. Using output devices one can ____________
input data
store data
scan data
view or print data
None of these
Correct Ans: view or print data

18. All the keys on the IBM PC keyboard repeat as long as we hold them down. Such types of keys are known as ____________ keys.
typematic
functional
automatic
alphabetic
None of these
Correct Ans: typematic

19. A light-sensitive device that converts drawing, printed text or other images into digital form is
keyboard
plotter
scanner
OMR
None of these
Correct Ans: scanner

20. Which of the following is not an input device?
Mouse
Keyboard
Light pen
VDU
None of these
Correct Ans: VDU

21. The place where data or program goes is known as
mouse
keyboard
CPU
CU
None of these
Correct Ans: CPU

22. ___________ is a type of input machine.
Monitor
Printer
Plotter
Keyboard
None of these
Correct Ans: Keyboard

23. In a computer system, which device is functionally opposite of a keyboard?
Mouse
Trackball
Printer
Joystick
None of these
Correct Ans: Printer

24. What are the two types of output devices?
Monitor and printer
Storage disks (floppy, CD)
Keyboard and mouse
Windows 2000, Windows NT
None of these
Correct Ans: Monitor and printer

25. Which of the following categories would include a keyboard?
Printing Device
Output Device
Storage Device
Input Device
None of these
Correct Ans: Input Device

26. A modem that cannot be moved from its position is called ______________.
Intelligent Modem
Acoustic Coupler
Direct connect
Fixed modem
None of these
Correct Ans: Fixed modem

27. What is output ?
What the processor takes from the user
What the user gives to the processor
What the processor gets from the user
What the processor gives to the user
None of these
Correct Ans: What the processor gives to the user

28. The unit KIPS is used to measure the speed of ___
Processor
Disk drive
Printer
Tape drive
None of these
Correct Ans: Processor

29. Which device can understand difference between data & programs?
Input device
Output device
Memory
Microprocessor
None of these
Correct Ans: Microprocessor

30. This power protection device includes a battery that provides a few minutes of power.
surge suppressor
line conditioner
generator
UPS
None of these
Correct Ans: UPS

31. A(n) _______ camera is a peripheral device used to capture still images in a digital format that can
digital
analog
classic
film
None of these
Correct Ans: digital

32. Regarding a VDU, which statement is more correct?
It is an output device
It is an input device
It is a peripheral device
It is a hardware item
None of these
Correct Ans: It is a peripheral device

33. A ___ can make easier to play games.
Mouse
Joystick
Keyboard
Pen
All of the above
Correct Ans: Joystick

34. Which of the following is the impact printer?
Laser printer
Ink jet printers
Chain Printers
All of the above
None of these
Correct Ans: Chain Printers

35. What hardware was used by the initial generations of computers:
ICs
VLSI
Valves
BCD
None of these
Correct Ans: Valves

36. Hard Disks and Diskettes are:
Direct Access Storage Devices
Sequential Access Storage Devices
Rarely used Microcomputers
Indirect Access Storage Devices
None of these
Correct Ans: Direct Access Storage Devices

37. Which of the following is not a hardware:
Microprocessor
Monitor
Keyboard
Mouse
Microsoft Word
Correct Ans: Microsoft Word

38. Which kind of storage device can be carried around?
Floppy disk
Hard disk
System cabinet
Hard disk drive
Floppy disk drive
Correct Ans: Floppy disk

39. A characteristic of card system is:
slowness in processing data
using cards as records of transactions
needing a larger data staff
all of these
None of these
Correct Ans: all of these

40. Magnetic tape is not practical for applications where data must be quickly recalled because tape is :
A random-access medium
A sequential –access medium
A read –only medium
Fragile and easily damaged
An expensive storage medium
Correct Ans: An expensive storage medium

41. Which of the are normally used initialize a computer system’s hardware ?
Bootstrap memory
Volatile memory
External mass memory
Static memory
Random access memory
Correct Ans: Bootstrap memory

42. How is power supplied to a low-power USB device ?
Through a power cable
From an external power supply
Directly from the computer’s power supply
Through the USB cable
None of these
Correct Ans: Through the USB cable

43. A modem that doesn’t need to be connected to a telephone line is the ________ modem.
external
internal
wireless
DSL
NSL
Correct Ans: wireless

44. Main electronic part of in first generation computer was _____________.
Transistor
Microprocessor.
Vacuum Tubes
Large Scale Integrated Circuits
None of these
Correct Ans: Vacuum Tubes

45. Who developed ‘Integrated Chip’?
Charles Babbage
J S Kilbi
Blaise Pascal
John Mauchly
None of these
Correct Ans: J S Kilbi

46. In addition to the basic typing keys, desktop and notebook computer keyboards include a _____________.
Editing
Navigation
Locked
docked
None of these
Correct Ans: Navigation

47. Invention of the integrated circuit led to the invention of _____________.
INTEL 486 processor
Pentium -4 processor
Microprocessor
Fortran language
None of these
Correct Ans: Microprocessor

48. The piece of hardware that converts computer’s digital signal that can travel over telephone lines is called a _______________.
Tower
Red wire
Modem
Bridge
None of these
Correct Ans: Modem

49. Where is the disk put in a computer ?
in the modem
in the hard drive
into the CPU
in the disk drive
None of these
Correct Ans: in the disk drive

50. A dot-matrix printer
is an input-output device
is an output device only
is an input device only
both 2 and 3
None of these
Correct Ans: is an output device only

51. _______________ is a point and draw device.
Scanner
Printer
Mouse
Keyboard
CD- ROM
Correct Ans: Mouse

52. If you wanted to locate the hardware address of a local device, which protocol would you use
ARP
RARP
ICMP
PING
PONG
Correct Ans: ARP

53. A VDU is used as
Input device only
Output device only
Both (a) & (b)
Neither (a) nor (b)
Voice data translation device only
Correct Ans: Output device only

54. A modem that is contained within the system unit is called :
External
Internal
Wireless
Wi-Fi
Bluetooth
Correct Ans: Internal

55. The most common input devices are the ________ and the ________.
microphone, printer
scanner, monitor
digital camera, speakers
keyboard, mouse
None of these
Correct Ans: keyboard, mouse

56. Hard disk drives are considered ________ storage.
flash
non-volatile
temporary
nonpermanent
None of these
Correct Ans: non-volatile

57. The term _______ designates equipment that might be added to a computer system to enhance its functionality.
digital device
system add-on
disk pack
peripheral device
None of these
Correct Ans: peripheral device

58. What input devices do you have to work with when you work in MS Word:
Keyboard Only
Both Mouse and Keyboard
Monitor
Plotter
None of these
Correct Ans: Both Mouse and Keyboard

59. A modem
Translates analog signals from a computer into digital signals that can travel along conventional telephone lines
Translates digital signals from a computer into analog signals that, can travel along conventional telephone lines
Demodulates digital signals from a computer.
Modulates signals from an analog telephone line.
None of these
Correct Ans: Translates digital signals from a computer into analog signals that, can travel along conventional telephone lines

60. What disk is used to cold-boot a PC?
Setup disk
System disk
Diagnostic disk
Program disk
None of these
Correct Ans: System disk

61. If a memory chip is volatile, it will ________________.
Explode if exposed to high temperatures
Lose it contents if current is turned off
Be used for data storage only
Be used to both read and write data
None of these
Correct Ans: Lose it contents if current is turned off

62. _____ is when the more power – hungry components such as the monitor and the hard drive are put to idle.
Hibernation
Power down
Standby mode
Stand mode
None of these
Correct Ans: Standby mode

63. What are the units used to count the speed of a printer?
CPM
DPI
PPM
BIT
None of these
Correct Ans: BIT

64. Resolution of laser printer is specified in terms of
DPI
LPM
CPM
PPM
None of these
Correct Ans: DPI

65. In laser printers, printing is achieved by deflecting laser beam on to surface of a drum
magnetized
photosensitive
magnetic
Either (1)or (2)
None of these
Correct Ans: photosensitive

66. Speed of line printer is limited by the speed of
paper movements
cartridge used
length of paper
All of these
None of these
Correct Ans: paper movements

67. A device designed to read information encoded into a small plastic card is
Magnetic tape
Badge reader
Tape puncher
Card puncher
None of these
Correct Ans: Badge reader

68. Which of the following is part of the system unit?
Keyboard
Floppy disks
Monitor
Memory
CD
Correct Ans: Memory

69. The Pentium processor contains ______
tens of thousands of transistors
hundred thousands of transistors
thousands of transistors
several millions of transistors
hundred transistors
Correct Ans: several millions of transistors

70. The CPU and memory are located on the
expansion board
motherboard
storage device
output device
None of these
Correct Ans: motherboard

71. It is also called the brain of the computer, is responsible for processing data.
Motherboard
Memory
RAM
Central Processing Unit (CPU)
None of these
Correct Ans: Central Processing Unit (CPU)

72. All of the following are examples of storage devices except
hard disk drives
printers
floppy disk drives
CD drives
None of these
Correct Ans: printers

73. Which of the following is an example of an input device ?
Scanner
Speaker
CD
Printer
None of these
Correct Ans: Scanner

74. The chip, used in computers, is made of
chromium
iron oxide
silica
silicon
None of these
Correct Ans: silicon

75. The components that process data are located in the
input devices
output devices
system unit
storage component
None of these
Correct Ans: system unit

76. It is any part of the computer that you can physically touch.
Hardware
A device
A peripheral
An application
None of these
Correct Ans: Hardware

77. During installation of which of the following, the program files should be copied into the hard disk from CD-ROM or other medium.
Programming software
System hardware
Application hardware
Application software
None of these
Correct Ans: Application software

78. Device drivers are that
tiny power card for external storage devices
specialists knowing how to maximize the performance of devices
short, special purpose programs
internal part of operating system
None of these
Correct Ans: short, special purpose programs

79. Which of the following is not an input unit ?
Touch pad
Mouse
Scanner
Monitor
None of these
Correct Ans: Monitor

80. ___________ is a type of input machine.
Monitor
Printer
Plotter
Keyboard
None of these
Correct Ans: Keyboard

81. _________ is the list of print jobs waiting to be sent to a particular printer.
Print list
Job queue
Print requests
Print queue
None of these
Correct Ans: Job queue

82. Conversion of computer generated result into human acceptable form is a function of
CPU
input interface
output interface
RAM
None of these
Correct Ans: CPU

83. In a computer system, which device is functionally opposite of a keyboard?
Mouse
Trackball
Printer
Joystick
None of these
Correct Ans: Printer

84. Which printer is very commonly used for desk top publishing ?
Laser printer
Ink jet printer
Daisywheel printer
Dot matrix printer
None of these
Correct Ans: Laser printer

85. Everything computer does is controlled by its
RAM
ROM
CPU
storage device
None of these
Correct Ans: CPU

86. Magnetic tape can serve as
Input media
Output media
Both (a) and (b)
Secondary storage media
None of these
Correct Ans: Secondary storage media

87. A typical modern computer uses
LSI chips
Vacuum tubes
Both (a) and (b)
Valves
None of these
Correct Ans: LSI chips

88. Control unit of a digital computer is often called the
Clock
Nerve centre
Both (a) and (b)
ICs
None of these
Correct Ans: ICs

89. Which of the following is a part of central processing unit?
Printer
Keyboard
Mouse
Arithmetic Logic Unit
None of these
Correct Ans: Arithmetic Logic Unit

90. All the keys on the IBM PC keyboard repeat as long as we hold them down. Such types of keys are known as ____________ keys.
typematic
functional
automatic
alphabetic
None of these
Correct Ans: typematic

91. A piece of computer hardware that is physically placed between two devices each of which manages data in a different way is called
modern
interface
cluge
data bus
None of these
Correct Ans: interface

92. Human beings are referred to as Homo Sapiens. Which device is called Silico Sapiens?
Monitor
Hardware
Robot
Computer
None of these
Correct Ans: Computer

93. A high quality CAD system uses the following for printing drawing and graphs
dot matrix printer
digital plotter
line printer
machine
None of these
Correct Ans: digital plotter

94. Which of the following devices can be used to directly input printed text?
OCR
OMR
Both (a) and (b)
MICR
None of these
Correct Ans: OCR

95. The size of commonly used floppy disk is
4.5”
3.5″
3.25″
5.5″
None of these
Correct Ans: 3.5″

96. A device that generates the periodic signals used to control the timing of all CPU operations.
COM
Collate
Chip
Clock
None of these
Correct Ans: Clock

97. The CD-ROM drive is used to
play compact disks
play music
install software
control digital information
None of these
Correct Ans: install software

98. A compact disc (CD) is a data storage of the type
magnetic
optical
electrical
electromechanical
None of these
Correct Ans: magnetic

99. Which of the following options correctly expresses the meaning of the term PCs?
Independent computers for all the working staff
Personal computers Widely available to individual workers with which they can access information from layer systems and increase their personal productivity
Packed computer system formed by joining together of various computer terminals
Computer manufactured by the Pentium Company
None of these
Correct Ans: Personal computers Widely available to individual workers with which they can access information from layer systems and increase their personal productivity

100. What do you understand by the term ‘booting’?
The process of starting the computer from the power-off position
Connecting the computer to the electric switch
Increasing the memory of the computer
The process of shutdown the computer
None of these
Correct Ans: The process of starting the computer from the power-off position

101. A light-sensitive device that converts drawing, printed text or other images into digital form is
keyboard
plotter
scanner
OMR
None of these
Correct Ans: scanner

102. Which of the following is not an input device?
Mouse
Keyboard
Light pen
VDU
None of these
Correct Ans: VDU

103. The portion of the CPU that coordinates the activities of all the other computer components is the
motherboard
coordination board
control unit
arithmetic logic unit
None of these
Correct Ans: control unit

104. A ________________ is an electronic device that processes data, converting it into information.
processor
computer
case
stylus
None of these
Correct Ans: processor

105. What are the two types of output devices?
Monitor and printer
Storage disks (floppy, CD)
Keyboard and mouse
Windows 2000, Windows NT
None of these
Correct Ans: Monitor and printer

106. __________________ is processed by the computer into information.
numbers
processor
device
data
None of these
Correct Ans: data

107. Which device is used to reproduce drawings using pens that are attached to movable arms?
Plotter
Light Pen
Scanner
Printer
None of these
Correct Ans: Plotter

108. In a digital computer, which part consists of arithmetic logic unit, memory unit and the control unit?
Motherboard
Integrated circuits
Central Processing Unit
Processor
None of these
Correct Ans: Central Processing Unit

109. Which device is used to control the cursor movement?
Light Pen
Trackball
Joystick
Plotter
None of these
Correct Ans: Joystick

110. Which of the following is an impact printer?
Daisy wheel printer
Ink-jet printer
Bubble-jet printer
Laser printer
None of these
Correct Ans: Daisy wheel printer

111. Which of the following is a hardware and not a software?
Excel
Printer driver
Operating system
CPU
None of these
Correct Ans: CPU

112. The main system board of a computer is called the ____________
Integrated Circuit
Motherboard
Processor
Microchip
None of these
Correct Ans: Motherboard

113. On a CD-RW you can
read and write information.
only read information.
only write information.
read, write and rewrite information
None of these
Correct Ans: read, write and rewrite information

114. Which of the following is not an example of hardware?
Scanner
Printer
Monitor
Interpreter
None of these
Correct Ans: Interpreter

115. What happens when we try to delete the files from a floppy?
The files get moved to the Recycle Bin
Files on a floppy cannot be deleted
The files get deleted and can be restored again from the Recycle Bin
The files get deleted and cannot be restored again
None of these
Correct Ans: The files get deleted and cannot be restored again

116. Which of the following categories would include a keyboard?
Printing Device
Output Device
Storage Device
Input Device
None of these
Correct Ans: Input Device

117. Using output devices one can ____________
input data
store data
scan data
view or print data
None of these
Correct Ans: view or print data

118. Which of the following can input graphical images and pictures for a computer?
Plotter
Scanner
Mouse
Printer
None of these
Correct Ans: Scanner

119. LED, LCD, CRT are the names related to different types of _____________
Monitor
Printer
Sound System
Semiconductor
None of these
Correct Ans: Monitor

120. Which of the following statements is true?
Minicomputer works faster than Microcomputer
Microcomputer works faster than Minicomputer
Speed of both the computers is the same
The speeds of both these computers cannot be compared with the speed of advanced computer
None of these
Correct Ans: Minicomputer works faster than Microcomputer

121. How many megabytes make gigabyte ?
1024
128
532
256
None of these
Correct Ans: 1024

122. Which of the following is not an output device?
Plotter
Printer
Monitor
Touch screen
None of these
Correct Ans: None of these

123. Which of the following devices has a limitation that we can only read it but cannot erase or modify it?
Tape drive
Hard disk
Compact disk
Floppy disk
None of these
Correct Ans: Tape drive

124. Which device is used as the standard pointing device in a Graphical User Environment?
Keyboard
Mouse
Joystick
Trackball
None of these
Correct Ans: Mouse

125. Which mouse uses laser rays for the movement of cursor.
Mechanical mouse
Optical mouse
Magnetic mouse
Normal mouse
None of these
Correct Ans: Optical mouse

126. Which of the following will you require to hear music on your computer?
Video Card
Sound Card
Mouse
Joystick
None of these
Correct Ans: Sound Card

127. Which of the following is not the major function of a computer?
Processing data into information
Storing data or information
Gathering data
Analysing data or information
None of these
Correct Ans: Analysing data or information

128. Computer systems comprise
hardware, programs, information, people and networks
hardware, software, procedures, networks and people
hardware, programs, information, people and procedures
hardware, programs, processors, procedures, networks and people
hardware, programs, processors, procedures and people
Correct Ans: hardware, software, procedures, networks and people

129. Magnetic tape is not practical for applications where data must be quickly recalled, because tape is
a random-access medium
a sequential access medium
a read-only medium
fragile and easily damaged
an expensive storage medium
Correct Ans: a sequential access medium

130. ____________ register holds the contents of accessed memory ward.
I/O
Instruction
Memory buffer
Memory address
Accumulation
Correct Ans: Memory buffer

131. Which of the following memories is often used in a typical computer operation?
RAM
ROM
FDD
HDD
None of these
Correct Ans: RAM

132. CRAY X-MP belongs to ____________ generation.
first
second
third
fourth
fifth
Correct Ans: fourth

133. In ____________, each user uses a local input/output device.
time sharing mode
interactive mode
batch processing mode
all the above modes
None of these
Correct Ans: time sharing mode

134. which of the following does ‘DOS’ floppy disk not have?
A Boot Record
A File Allocation Table
A Root Directory
Virtual Memory
BIOS
Correct Ans: Virtual Memory

135. _______________ controls the way in which a computer system functions and provides name by which can interact with the computer?
The platform
Application software
Operating system
The motherboard
None of these
Correct Ans: Operating system

136. A computer hard disk is a/an
arithmetic and logical unit
computer software
operating system
computer hardware
None of these
Correct Ans: computer hardware

137. Main electronic part in first generation computer was _____________.
Transistor
Microprocessor.
Vacuum Tubes
Large Scale Integrated Circuits
None of these
Correct Ans: Vacuum Tubes

138. Who developed ‘Integrated Chip’?
Charles Babbage
J S Kilby
Blaise Pascal
John Mauchly
None of these
Correct Ans: J S Kilby

139. In which generation of computer was &#39;Transistor&#39; introduced ?
1st Generation
3rd Generation
4th Generation
2nd Generation
5th Generation
Correct Ans: 2nd Generation

140. The terminal device that functions as a cash register, computer terminal and OCR reader is:
Data collection terminal
OCR register terminal
Video Display terminal
POS terminal
None of these
Correct Ans: POS terminal

141. In production of I.C. chip of computer what is needed in the following ________________.
Platinum
Gold
Silicon
Iron
Silver
Correct Ans: Silicon

142. A modem that cannot be moved from its position is called ______________.
Intelligent Modem
Acoustic Coupler
Direct connect
Fixed modem
None of these
Correct Ans: Fixed modem

143. In addition to the basic typing keys, desktop and notebook computer keyboards include a _____________.
Editing
Navigation
Locked
docked
None of these
Correct Ans: Navigation

144. A computer tower is not ___________.
A CPU
Hardware
The Heart of the computer
Peripheral
None of these
Correct Ans: Peripheral

145. Invention of the integrated circuit led to the invention of _____________.
INTEL 486 processor
Pentium -4 processor
Microprocessor
Fortran language
None of these
Correct Ans: Microprocessor

146. CPU can directly understand this language.
C
C++
Assembly
Java
None of these
Correct Ans: Assembly

147. The piece of hardware that converts computer&#39;s digital signal that can travel over telephone lines is called a _______________.
Tower
Red wire
Modem
Bridge
None of these
Correct Ans: Modem

148. An electronic device, operating under the control of information, that can accept data process the data, produce output &amp; store the results for future use is _______________
Input
Computer
Software
Hardware
None of these
Correct Ans: Computer

149. A personal computer is designed to meet the computing needs of a(n) _________
individual
department
company
city
None of these
Correct Ans: individual

150. Where is the disk put in a computer ?
in the modem
in the hard drive
into the CPU
in the disk drive
None of these
Correct Ans: in the disk drive

151. Computer __________ is whatever is typed, submitted, or transmitted to a computer system.
input
output
data
circuitry
None of these
Correct Ans: input

152. What is output ?
What the processor takes from the user
What the user gives to the processor
What the processor gets from the user
What the processor gives to the user
None of these
Correct Ans: What the processor gives to the user

153. Which of the following groups consist of only input devices ?
Mouse, Keyboard, Monitor
Mouse, Printer, Monitor
Mouse, Keyboard, Plotter
Mouse, Keyboard, Scanner
None of these
Correct Ans: Mouse, Keyboard, Scanner

154. What is the full form of USB as used in computer related activities?
Universal Security Block
Ultra Serial Block
United Service Block
Universal Serial Bus
None of these
Correct Ans: Universal Serial Bus

155. Information travels between components on the motherboard through _________.
Flash memory
CMOS
Bays
Buses
Peripherals
Correct Ans: Buses

156. The father of Modern Computer is _________.
Charles Babbage
Von-neumann
Dennis Ritchie
Blaise Pascal
None of these
Correct Ans: Von-neumann

157. What is unit of speed of Supercomputer ?
KFLOPS
LFLOPS
MFLOPS
GFLOPS
None of these
Correct Ans: GFLOPS

158. The unit KIPS is used to measure the speed of ___
Processor
Disk drive
Printer
Tape drive
None of these
Correct Ans: Processor

159. Programs stored in ROM are called ___
Hardware
Firmware
Software
all of above
None of these
Correct Ans: Firmware

160. Which device can understand difference between data & programs?
Input device
Output device
Memory
Microprocessor
None of these
Correct Ans: Microprocessor

161. This power protection device includes a battery that provides a few minutes of power.
surge suppressor
line conditioner
generator
UPS
None of these
Correct Ans: UPS

162. A(n) _______ camera is a peripheral device used to capture still images in a digital format that can
digital
analog
classic
film
None of these
Correct Ans: digital

163. Which of the following processor is software that accepts user ideas, manipulates and reorganises them in user-specified ways and then produces a refined model of those thoughts.
Distribute
Outline
Multi
On-line
none of these
Correct Ans: Outline

164. An internal storage consisting of arrays of small rings of magnetic material called ferrite is
Magnetic tape
Magnetic core
Magnetic disk
Optical mark reader
none of these
Correct Ans: Magnetic core

165. Regarding a VDU, which statement is more correct?
It is an output device
It is an input device
It is a peripheral device
It is a hardware item
none of these
Correct Ans: It is a peripheral device

166. A ___ can make easier to play games.
Mouse
Joystick
Keyboard
Pen
All of the above
Correct Ans: Joystick

167. Which of the following is the impact printer?
Laser printer
Ink jet printers
Chain Printers
All of the above
none of these
Correct Ans: Chain Printers

168. What hardware was used by the initial generations of computers:
ICs
VLSI
Valves
BCD
none of these
Correct Ans: Valves

169. The metals disks which are permanently housed in salad and contamination free containers are called:
Hard Disk
Winchester Disk
Flexible Disk
Floppy Disk
none of these
Correct Ans: Winchester Disk

170. Hard Disks and Diskettes are:
Direct Access Storage Devices
Sequential Access Storage Devices
Rarely used Microcomputers
Indirect Access Storage Devices
none of these
Correct Ans: Direct Access Storage Devices

171. What is required when more than one person&#39;s use a central computer at the same time:
Light Pen
Mouse
Terminal
Keyboard
none of these
Correct Ans: Terminal

172. Which of the following is not a hardware:
Microprocessor
Monitor
Keyboard
Mouse
Microsoft Word
Correct Ans: Microsoft Word

173. Which is the Brain of the Computer:
CPU
Software
NIC Card
Monitor
None of These
Correct Ans: CPU

174. Which kind of storage device can be carried around?
Floppy disk
Hard disk
System cabinet
Hard disk drive
Floppy disk drive
Correct Ans: Floppy disk

175. Which of the following terms is the most closely related to main memory?
nonvolatile
permanent
control unit
temporary
none of these
Correct Ans: temporary

176. Which one of the following is the first second-generation computer?
IBM 7090
IBM 801
IBM 7070
IBM 650
none of these
Correct Ans: IBM 7090

177. The &#39;brain&#39; of the computer which executes the instructions, is called the:
CPU
RAM
Motherboard
System Unit
None of these
Correct Ans: CPU

178. The four main functions of a computer are:
Input, processing, output and storage
Learning, thinking, intelligence and virtuosity
Data, information, bits and bytes
Hardware, software, modeling and operations
None of these
Correct Ans: Input, processing, output and storage

179. A characteristic of card system is:
slowness in processing data
using cards as records of transactions
needing a larger data staff
all of these
None of these
Correct Ans: all of these

180. A dot-matrix printer
is an input-output device
is an output device only
is an input device only
both 2 and 3
None of these
Correct Ans: is an output device only

181. Magnetic tape is not practical for applications where data must be quickly recalled because tape is :
A random-access medium
A sequential access medium
A read only medium
Fragile and easily damaged
An expensive storage medium
Correct Ans: An expensive storage medium

182. Which of the following transforms input data into output data?
Peripherals
RAM
ROM
CPU
None of these
Correct Ans: CPU

183. _______________ is a point and draw device.
Scanner
Printer
Mouse
Keyboard
CD- ROM
Correct Ans: Mouse

184. _____________ are the parallel electrical conducting lines that link different components on the motherboard.
Buses
Conductors
Assemblies
Connectors
None of these
Correct Ans: Buses

185. ____________ in a computer is used for calculation and comparison.
ALU
ROM
CPU
Control Unit
None of these
Correct Ans: ALU

186. The programs and data processed by the CPU are stored in ___________
Internal Memory
External Memory
Mass Memory
Non-volatile memory
None of these
Correct Ans: Non-volatile memory

187. Programs in which of the following memories can’t be erased ?
RAM
ROM
Cache Memory
Virtual Memory
None of these
Correct Ans: ROM

188. To which pin on the RAM chip does the address decoder connect in order to signal which memory chip is being accessed
The address input
The output enable
The chip enable
The data input
The data output
Correct Ans: The chip enable

189. Which of the following are normally used to initialize a computer system&#39;s hardware ?
Bootstrap memory
Volatile memory
External mass memory
Static memory
Random access memory
Correct Ans: Bootstrap memory

190. How is power supplied to a low-power USB device ?
Through a power cable
From an external power supply
Directly from the computer’s power supply
Through the USB cable
None of these
Correct Ans: Through the USB cable

191. A DVD-RAM is similar to a __________,except it has storage capacities up to 5.2 GB.
CD-R
floppy disk
CD-RW
hard disk
None of these
Correct Ans: CD-RW

192. DOS floppy disk does not have _____,
A Boot Record
File Allocation Table
A Root Directory
Virtual Memory
BIOS
Correct Ans: BIOS

193. Which of the following storage medium stores instructions or data temporarily during processing?
Cache
ROM
EPROM
RAM
None of these
Correct Ans: Cache

194. A VDU is used as
Input device only
Output device only
Both (a) &amp; (b)
Neither (a) nor (b)
Voice data translation device only
Correct Ans: Output device only

195. Which of the following controls the way in which the computer system functions and provides a means by which users can interact with the computer?
O/S
Motherboard
Platform
I/O gateway
None of these
Correct Ans: O/S

196. A modem that doesn’t need to be connected to a telephone line is the ________ modem.
external
internal
wireless
DSL
NSL
Correct Ans: wireless

197. A modem that is contained within the system unit is called :
External
Internal
Wireless
Wi-Fi
Bluetooth
Correct Ans: Internal

198. The first computer introduced in Nepal was ________
IBM 1400
IBM 1401
IBM 1402
IBM 1406
IBM 1405
Correct Ans: IBM 1401

199. People often call __________ as the brain of computer system
Control Unit
Arithmetic Logic Unit
Central Processing Unit
Storage Unit
Store data
Correct Ans: Central Processing Unit

 

Leave a Comment