Marketing Online MCQs With Answers

We have compiled very important and most repeated questions for Marketing Online MCQs which are asked in academic as well as in different exams. Most importantly our Online MCQs will help you to evaluate and check your knowledge of computer and IT basics. These Computer Knowledge MCQs will help you to crack any competitive or academic exams. 

Youth For Pakistan has provided an excellent opportunity for the students to prepare for their Computer Knowledge Online MCQs test. These Online Computer Knowledge MCQs cover all the topics including MS Powerpoint, MS Word, MS Excel, Information Technology, Hardware, Internet, Operating Systems, Keyboard Shortcuts, Network, Data Structure, DBMS, Security, Abbreviations, Computer Graphics, Output, Memory, Electronics, Input, Marketing, File Location, File Extensions, Software, Programming, Computer Basics, Windows, Binary, Discrete Mathematics, Data Communication, Compiler and OOPS.

The questions about computers are asked in almost every test whether it is for admission to some institutes or for recruitment purposes. 

Marketing Online MCQs with Answers

We strongly recommend to all of our visitors that they attempt these Marketing Online MCQs tests more than one time after completing the preparation so that they can prepare for the Marketing MCQs in the best possible way.

1. If a company wishes to test its positioning strategy, advertising, distribution, pricing, branding and packaging, and budget levels, it can do so during which of the following stages of the new-product development process?
Commercialization
Test marketing
Product development
Concept testing
None of these
Correct Ans: Test marketing

2. The type of trade-promotion discount in which manufacturers agree to reduce the price to <br>the retailer in exchange for the retailer’s agreement to feature the manufacturer’s products in some way is called
discount
allowance
premium
rebate
None of these
Correct Ans: allowance

3. Which statistical tool is used in market research to determine how different features of a product affect the buying behavior in the consumer”™s mind?
SWOT Analysis
PEST Analysis
BCG Matrix
Conjoint Analysis
None of these
Correct Ans: Conjoint Analysis

4. The main marketing objective for the maturity stage of the PLC is what among the following mentioned options?
Harvest
Differentiation
Deletion
Maintain brand loyalty
None of these
Correct Ans: Maintain brand loyalty

5. Which analysis methodology is used to identify the macroeconomic conditions in a marketing environment?
SWOT Analysis
PEST Analysis
BCG Matrix
Conjoint Analysis
None of these
Correct Ans: PEST Analysis

6. In which of the following market structures is the degree of control over the price of its product by a firm very high?
Imperfect Competition
Perfect Competition
Oligopoly
Monopoly
None of these
Correct Ans: Monopoly

7. The most logical budget setting method is found in the list below. Which is it?
Affordable method
Percentage-of-Sales method
Competitive-parity method
Objective-and-task method
None of these
Correct Ans: Objective-and-task method

8. One common misuse of marketing research findings in contemporary business is the <br>tendency for marketing research to :
become a vehicle for pitching the sponsor’s products
become a vehicle for discriminating in the marketplace
become a means for raising prices
become a means for unfair competition
None of these
Correct Ans: become a vehicle for pitching the sponsor’s products

9. The choice between high markups and high volume is part of which of the following retailer <br>marketing decisions?
Target market decisions
Product assortment and services decisions
Pricing decisions
Promotion decisions
None of these
Correct Ans: Pricing decisions

10. If a government uses barriers to foreign products such as biases against a foreign <br>company’s bids, or product standards that go against a foreign company’s product features, the <br>government is using
protectionism
exchange controls
exchange facilitators
non-tariff trade barriers
None of these
Correct Ans: non-tariff trade barriers

11. All of the following factors can affect the attractiveness of a market segment EXCEPT
the presence of many strong and aggressive competitors
the likelihood of government monitoring
actual or potential substitute products
the power of buyers in the segment
None of these
Correct Ans: the likelihood of government monitoring

12. When personal interviewing involves inviting six to ten people to gather for a few hours with <br>a trained interviewer to talk about a product, service, or organization, the method is called :
selective sponsorship
probing
focus group interviewing
the Delphi method
None of these
Correct Ans: focus group interviewing

13. A company is in the _____ stage of the new product development process when the <br>company develops the product concept into a physical product in order to assure that the <br>product idea can be turned into a workable product.
product development
commercialization
marketing strategy
business analysis
None of these
Correct Ans: product development

14. The type of sales force structure in which the sales force sells along product lines is called a
territorial sales force
product sales force
customer sales force
retail sales force
None of these
Correct Ans: product sales force

15. ____ is screening new-product ideas in order to spot good ideas and drop poor ones as <br>soon as possible.
Idea generation
Concept development and testing
Idea screening
Brainstorming
None of these
Correct Ans: Idea screening

16. Setting the promotion budget so as to match the budgets of the competition is <br>characteristic of which of the following budget methods?
Affordable method
Percentage-of-Sales method
Competitive-and-parity method
Objective -and-task method
None of these
Correct Ans: Competitive-and-parity method

17. Techonological advances, shifts in consumer tastes, and increased competition, all of which<br>reduce demand for a product are typical of which stage in the PLC?
decline stage
introduction stage
growth stage
maturity stage
None of these
Correct Ans: decline stage

18. Each salesperson is assigned to an exclusive area in which to sell the company’s full line of <br>products or services in which type of sales force structure?
Territorial sales force
Product sales force
Customer sales force
Hybrid sales force
None of these
Correct Ans: Territorial sales force

19. Costs that do not vary with production or sales levels are called :
fixed costs
variable costs
standard costs
independent costs
None of these
Correct Ans: fixed costs

20. The first modern environmental movement in the United States began in the
1940s
1950s
1960s and 1970s
mid 1980s
None of these
Correct Ans: 1960s and 1970s

21. The advantages of audience selectivity, no ad competition and personalization apply to <br>which type of media?
Newspapers
Television
Direct Mail
Radio
None of these
Correct Ans: Direct Mail

22. Marketers are sometimes accused of deceptive practices that lead consumers to believe <br>they will get get more value than they actually do. ____ includes practices such as falsely <br>advertising “factory” or “wholesale” prices or a large price reduction from a phony high retail <br>price.
Deceptive promotion
Deceptive packaging
Deceptive pricing
Deceptive cost structure
None of these
Correct Ans: Deceptive pricing

23. In 1985, the Coca-Cola Company made a classic marketing blunder with its deletion of its popular Coca-Cola product and introduction of what it called New Coke. Analysts now believe that most of the company’s problems resulted from poor marketing research. As the public demanded their “old Coke” back, the company relented and reintroduced Coca-Cola Classic (which has regained and surpassed its former position) while New Coke owns only 0.1 percent of the market. Which of the following marketing research mistakes did coca-Cola make?
They did not investigate pricing correctly and priced the product too high.
They defined not investigate dealer reaction and had inadequate distribution.
They defined their marketing research problem too narrowly
They failed to account for the Pepsi challenge taste test in their marketing efforts
None of these
Correct Ans: They defined their marketing research problem too narrowly

24. If your company were to make a product such as a suit of clothes and sold that product to <br>a retailer, your company would have sold to the _______market.
reseller
business
government
service
None of these
Correct Ans: reseller

25. _____ has the advantage of being high in selectivity; low cost, immediacy, and interactive<br>capabilities
Direct Mail
Outdoor
Online
Radio
None of these
Correct Ans: Online

26. If your company were to make light bulbs to be used in photocopies, you would most likely <br>be selling to a ______ market.
reseller
business
government
service
None of these
Correct Ans: business

27. If Mark Mars pays Hershey Foods Corporation for the right to use their name on his line of <br>T-shirts, then Mr. Mars is using which type of branding?
Licensed brand
Manufacturer’s brand
Private brand
Co-brand
None of these
Correct Ans: Licensed brand

28. The shrinking of distances due to technological advance such as computer and fax<br>connections by telephone, are one characteristic of what new challenge to marketing?
Rapid globalization
The changing world economy
The call for more socially responsible marketing
The microchip revolution
None of these
Correct Ans: Rapid globalization

29. The practice of going after a large share of a smaller market or subsets of a few markets is<br>called :
undifferentiated marketing
differentiated marketing
concentrated marketing
turbo marketing
None of these
Correct Ans: concentrated marketing

30. The goal of the marketing logistics system should be to provide :
a targeted level of promotional support.
a targeted level of customer service at the least cost.
a targeted level of transportation expense ratio.
a targeted level of field support.
None of these
Correct Ans: a targeted level of customer service at the least cost.

31. The process that turns marketing strategies and plans into marketing actions in order to <br>accomplish strategic marketing objectives is called :
Marketing strategy
Marketing control
Marketing analysis
Marketing implementation
None of these
Correct Ans: Marketing implementation

32. Today, advertising captures about ___ percent of total promotion spending
15
23
29
33
None of these
Correct Ans: 23

33. The study of human populations in terms of size, density, location, age, gender, race, <br>occupation, and other statistics is called :
Geothermal
Demography
Ethnography
Hemos-popography
None of these
Correct Ans: Demography

34. The type of trade-promotion discount in which manufacturers agree to reduce the price to<br>the retailer in exchange for the retailer’s agreement to feature the manufacturer’s products in some way is called
discount
allowance
premium
rebate
None of these
Correct Ans: allowance

35. When producers, wholesalers, and retailers as a unified system, they comprise a
conventional marketing system
power-based marketing system
horizontal marketing system
vertical marketing system
None of these
Correct Ans: vertical marketing system

36. If an advertiser wants flexibility, timeliness, good local market coverage, broad acceptability <br>and high believability, the advertiser will probably choose which of the following mass media <br>types?
Newspapers
Television
Direct Mail
Radio
None of these
Correct Ans: Newspapers

37. A(n) ____ is a name, term, sign, symbol, or design, or a combination of these that identifies the marker or seller of a product or service.
product feature
sponsorship
brand
logo
None of these
Correct Ans: brand

38. If advertising constantly sends out messages about materialism, sex, power, and status, <br>which of the following categories of social criticism most closely matches this problem?
Too much advertising
Too few social goods
Cultural pollution
Too much political power
None of these
Correct Ans: Cultural pollution

39. Joining with foreign companies to produce or market products and services is called
direct exporting
indirect exporting
licensing
joint venturing
None of these
Correct Ans: joint venturing

40. When a marketing research organization chooses a segment of the population that represents the population as a whole, they have chosen a _____
group
bi-variant population
sample
market target
None of these
Correct Ans: sample

41. If a company (considering its options on the product/market expansion grid) chooses to move into different unrelated fields (from what it has ever done before) with new products as a means to stimulate growth, the company would be following which of the following general strategies?
market penetration
market development
product development
diversification
None of these
Correct Ans: diversification

42. If Honda uses its company name to cover such different products as its automobiles, lawn <br>mowers, and motorcycles, it is practicing which of the following strategies?
new brand strategy
line extension strategy
multibrand strategy
brand extension strategy
None of these
Correct Ans: brand extension strategy

43. All of the following are thought to be sources if new product ideas EXCEPT.
internal sources
customers
competitors
the local library
None of these
Correct Ans: the local library

44. When companies make marketing decisions by considering consumers wants and the long- <br>run interests of the company, consumer, and the general population, they are practicing which <br>of the following principles?
Innovative marketing
Consumer-oriented marketing
Value marketing
Societal marketing
None of these
Correct Ans: Societal marketing

45. The course of a product’s sales and profits over its lifetime is called
the sales chart
the dynamic growth curve
the adoption cycle
the product life cycle
None of these
Correct Ans: the product life cycle

46. The place in the business buying behavior model where interpersonal and individual<br>influence might interact is called the
environment
response
stimuli
buying center
None of these
Correct Ans: buying center

47. _____ is a person’s distinguishing psychological characteristics that lead to relatively<br>consistent and lasting responses to his or her own environment
Psychographics
Personality
Demographics
Lifestyle
None of these
Correct Ans: Personality

48. A ____ is any activity or benefit offered for sale that is essentially intangible and does not<br>result in the ownership of anything
demand
basic staple
product
service
None of these
Correct Ans: service

49. The _____ holds that consumers will favor products that are available and highly affordable (therefore, work on improving production and distribution efficiency)
product concept
production concept
production cost expansion concept
marketing concept
None of these
Correct Ans: production concept

50. The major advantage of survey research is its :
simplicity
structure
organization
flexibility
None of these
Correct Ans: flexibility

51. When Coca-Cola and Nestle formed a joint venture to market a ready-to-drink coffee and tea <br>worldwide, the type of marketing system that was formed would best be described as being <br>a(n):
vertical marketing system
parallel marketing system
diversified marketing system
horizontal marketing system
None of these
Correct Ans: horizontal marketing system

52. The last stage in the selling process is the _____ stage.
approach
handling objections
closing
follow-up
None of these
Correct Ans: follow-up

53. One of the most common problems with using internal database information is that :
since it was probably collected for some other purpose, it may be incomplete or wrong.
it is usually expensive to retrieve.
top executives are usually unwilling to relinquish data, therefore, the data has limits.
the data is almost always unsecured and therefore, suspect as to reliability
None of these
Correct Ans: since it was probably collected for some other purpose, it may be incomplete or wrong.

54. One of the most promising developments in multivariable segmentation is called _____ where a host of demographic and socioeconomic factors are used
terragraphic segmentation
fermagraphic segmentation
geothermy segmentation
geodemographic segmentation
None of these
Correct Ans: geodemographic segmentation

55. A “three-day cooling off period” in which buyers can cancel a contract after re-thinking it is to protect the consumer from:
creative selling
high pressure selling
detail selling
hard core selling
None of these
Correct Ans: high pressure selling

56. Regulations that arise to ensure that firms take responsibility for the social costs of their products or production processes stem from which reason for government legislation of business?
To protect companies from each other
To protect consumers from unfair business practices
To protect the interests of society
To protect businesses from unfair consumer demands
None of these
Correct Ans: To protect the interests of society

57. Marketing in Banks is required for _________.
Getting new customers
Lending
Accepting of deposits
All of these
None of these
Correct Ans: All of these

58. Service Marketing is the same as ______.
Relationship Marketing
Transaction Marketing
Internal Marketing
All of those
None of these
Correct Ans: Relationship Marketing

59. Market size means _______.
Size of marketing staff
Size of the Organisation
Scope for profits
Scope for marketing
None of these
Correct Ans: Scope for marketing

60. Market share means _________.
Market price of shares
Sensex
Share market
Share of business among peers
None of these
Correct Ans: Share of business among peers

61. Internal Marketing means ______.
Selling to oneself
Selling of samples
Selling to the employees
Selling to foreign markets
None of these
Correct Ans: Selling to the employees

62. A `Call’ means _________.
A Profession
Teletalk
Calling on a Prospect
A Call Centre
None of these
Correct Ans: Calling on a Prospect

63. A `Call Centre’ is _______.
A place where Salesmen meet every day
A Training Centre
A Back Office set up where customer queries are answered
Customers’ meeting place
None of these
Correct Ans: A Back Office set up where customer queries are answered

64. A DSA means ________.
Directly Selling Authority
Directly Selling Agent
Direct Selling Authority
Direct Selling Agent
None of these
Correct Ans: Direct Selling Agent

65. `Benchmark’ means ______.
Products lined up on a bench
Salesmen sitting on a bench
Set standards
Mark on a bench
None of these
Correct Ans: Set standards

66. Value-added services means _________.
Giving full value for money
Better value for higher price
Costlier service
Additional service
None of these
Correct Ans: Additional service

67. A `Target Group’ in Marketing means __________.
To whom the sales should be directed
A Group of Sellers
A Group of Buyers
A Group of Products
None of these
Correct Ans: To whom the sales should be directed

68. The Target Group for Credit Cards is __________.
All Card holders
All existing borrowers
Individuals with taxable income
All of these
None of these
Correct Ans: All of these

69. Bank assurance means ___________.
Assurance given by banks to Loanees
Assurance to bank with one bank
Assurance to repay loans
Selling insurance products through banks
None of these
Correct Ans: Selling insurance products through banks

70. Cross – selling means ____________.
Selling to Red Cross members
Selling to Blue Cross members
Selling across countries
Selling other products to existing customers
None of these
Correct Ans: Selling other products to existing customers

71. Digital Marketing is _________.
a way of Direct Marketing
a way of Indirect Marketing
a strategy of the DSAs
All of these
None of these
Correct Ans: a way of Direct Marketing

72. Market segmentation helps in ____________.
Focused marketing
Improved lead generation
Identifying the target group
All of the above
None of these
Correct Ans: All of the above

73. Only one of the following is true. Find the same.
Marketing is not required in monopolistic situation
Marketing has no role to play in production levels
Marketing depends on competitors’ performance
Marketing is not required in Public enterprises
None of these
Correct Ans: Marketing depends on competitors’ performance

74. Price(P) is an important factor for effective marketing. What are the other P’s?
Product, Promotion and Place
Place, Persuasion and Promotion
Pride, Person and Place
Product, Paper and Person
None of these
Correct Ans: Product, Promotion and Place

75. Advertisements are required for
Boosting the production levels
Motivating the employees
Boosting the sales
All of these
None of these
Correct Ans: Boosting the sales

76. Sales forecasting involves study of _______.
Proper selling price
Sales planning
Distribution outlets
All of these
None of these
Correct Ans: All of these

77. Market Research is needed for _______
Choosing the right salesperson
Choosing the right products
Making proper marketing decisions
Deciding the sales incentives
None of these
Correct Ans: Making proper marketing decisions

78. Marketing is termed as successful, when _______.
There is a rise in the number of salesmen
There is no need for post-sales service
There is no need to give discounts
There is rise in sales through
None of these
Correct Ans: There is rise in sales through

79. “Making a Call” means ________
Calling on a prospective customer
Explaining product details
Negotiating a deal
Arguing with a customer
None of these
Correct Ans: Calling on a prospective customer

80. “Relationship” in marketing means __________
Relation between salesperson
Relation between buyer and seller
Relation between company and consumer
All of these
None of these
Correct Ans: Relation between company and consumer

81. One of the following is not a sales activity. Find the same.
Identifying leads
Making a call
Negotiation
After-sales service
None of these
Correct Ans: After-sales service

82. Selling is a function undertaken by ________
All the sales persons
All the employees
Entire organization
Outsourced agencies
None of these
Correct Ans: All the sales persons

83. Effective Bank Marketing requires ____________
proper pricing
customised products
simple procedures
All of these
None of these
Correct Ans: All of these

84. Direct Marketing means __________
Face-to-face marketing
Melas
Seminars
Indoor marketing
None of these
Correct Ans: Face-to-face marketing

85. Indirect Marketing means _________
Marketing by non-salesperson
Market Survey
Market Research
Advertisements
None of these
Correct Ans: Advertisements

86. Marketing is Find the wrong option ____________
an ancient concept
a modern need
a continuous affair
a term effort
None of these
Correct Ans: an ancient concept

87. Customer’s Relationship with the Bank is influenced by ___________
Customers’ attitudes
Attitudes of Bank staff
Interest rates of the Bank
Attitudes of salespersons
None of these
Correct Ans: Attitudes of Bank staff

88. Marketing is best suited in ________
Buyers’ market
Sellers’ market
Internal marketing
Direct marketing
None of these
Correct Ans: Buyers’ market

89. Delivery channels other than Bank counters are ____________
ATM’s
Internet Banking
Tele Banking
All of these
None of these
Correct Ans: All of these

90. ‘Definitely Male’ this advertisement line is for which Motor Cycle?
Hero Honda
TVS
Bajaj
LML
None of these
Correct Ans: Bajaj

91. The networking becomes __________ .through networking.
very difficult
dull
easy
has no role in marketing
None of these
Correct Ans: easy

92. The aim of successful marketing is _______
to increase the sale
to increase the profit
to increase the output of sellers
All of these
None of these
Correct Ans: All of these

93. Internet marketing means ___________
Self-marketing
Core Groups monitoring
Employees marketing
All of these
None of these
Correct Ans: None of these

94. Planned-cost service means _________
Costly products
Extra profit on the same cost
Extra work by seller
All of these
None of these
Correct Ans: Extra profit on the same cost

95. The rural marketing is not required because ________
rural people do not understand marketing
it’s not practical from the cost point of view
it is sheer wastage of time
All are wrong
All are correct
Correct Ans: All are wrong

96. A good seller should have the following quality/qualities ?
Devotion to the work
Submissive
Sympathy
All of these
None of these
Correct Ans: All of these

97. _____________ can be done through digital Banking ?
Mobile phone
Internet
Telephone
All of these
None of these
Correct Ans: Mobile phone

98. Market Survey means_________
Market Research
Market Planning
Marketing Strategies
Market Monitoring
All of these
Correct Ans: Market Research

99. If done through ____________ the rural marketing would be more effective.
fairs
village fairs
door to door campaign
All of these
None of these
Correct Ans: village fairs

100. Service after sale is not the function of_________
Marketing staff
Seller
Director of the company
Employees of the company
All of the above are wrong
Correct Ans: Marketing staff

101. One of the following is a target group for the marketing of educational loan.
All the customers
Students
Only poor students
Students having promising educational track record
All of these
Correct Ans: Students

102. Innovation mean___________
Product Designing
New ideas
Impulse
Both (a) and (b)
None of these
Correct Ans: Both (a) and (b)

103. One of the following is a target group for the marketing of Internet Banking.
All the customers
All the educated customers
All the computer educated customers
Only creditors
All of these
Correct Ans: All the computer educated customers

104. Processing involves __________
inputting data into a computer system
transforming input into output
displaying output in a useful manner
providing relevant answers
None of these
Correct Ans: transforming input into output

105. Delivery Channel means _____________
maternity wards
handing over the products to the buyers
places where products are made available to the buyers
All of these
None of these
Correct Ans: places where products are made available to the buyers

106. A Call in Marketing means _________
to phone the customers
to visit the customers
to visit the marketing site
to call on prospective customers
None of these
Correct Ans: to call on prospective customers

107. Which is the part of a computer that one can touch and feel ?
Hardware
Software
Programs
Output
None of these
Correct Ans: Hardware

108. Effective marketing helps in ________
developing new products
creating a competitive environment
building demand for products
All of these
None of these
Correct Ans: All of these

109. A series of instructions that tells a computer what to do and how to do it is called a _________
program
command
user response
processor
None of these
Correct Ans: program

110. Market Expansion means __________
hiring more staff
firing more staff
buying more products
buying more companies
None of these
Correct Ans: None of these

111. Rural Marketing involves
Selling to Rural banks
Selling by Rural banks
Selling to Rural customer
Arranging industrial exhibitions
All of the above
Correct Ans: All of the above

112. Selling skills are judged by
Number of goods sold
Amount of Profit earned
Number of customers converted
All of the above
None of these
Correct Ans: All of the above

113. Product mix means
Distributing a mix of products
Collectings ideas to sell better.
Satisfying the customers
Bundle of products required by the customer
various products designed by the company
Correct Ans: various products designed by the company

114. Customization means
Designing Products to suit the company
Designing Strategies to suit the company
Designing Products to suit individual customers
All of the above
None of these
Correct Ans: All of the above

115. Bank Marketing is necessary due to
Globalization
Recession
Merger of banks
Shortage of resources
Selling various different items in Banks
Correct Ans: Selling various different items in Banks

116. Market Segmentation means
Dividing the market into various groups
Segmentation by Age
Segmentation by tastes
Segmentation geographically
All of the above
Correct Ans: All of the above

117. 4P’s of Marketing means
Primary Marketing Techniques.
Person.Place,Product and Promotion
Promoting Authority.
Purpose,Place,Passion and Product
None of these
Correct Ans: Person.Place,Product and Promotion

118. Market Research is needed
For extra service charges
For levy of VAT
For good customer service
For effective selling
There is no need for Market Research
Correct Ans: For good customer service

119. Marketing information means
Knowledge of companies
Cross-country information
knowledge of related markets
Selling to existing customers
None of these
Correct Ans: knowledge of related markets

120. Proper marketing requires ________
Planning
Sympathy
knowledge of Products
a and b both
a and c both
Correct Ans: a and c both

121. A ‘Prospect’ means
company’s prospectus
company’s memorandum of association
a likely buyer
a likely seller
None of these
Correct Ans: a likely buyer

122. A DSA’s main function is
to boost customer contacts
to boost e-mails
to boost telemarketing
All of the above
None of these
Correct Ans: to boost customer contacts

123. DSA means
District Sales Authority
Direct Selling Agent
Distributor and Sales Agents
Distributor and State Agents
None of these
Correct Ans: Direct Selling Agent

124. A ‘Lead’ means
a buyer
a seller
employee
employer
None of these
Correct Ans: a buyer

125. Market share means
share market
sensex
market changes
market demands
None of these
Correct Ans: market demands

126. Market size means
size of the sales teams
size of the company
scope for profit
scope for marketing
None of these
Correct Ans: scope for profit

127. Marketing is the combined study of
buyer’s behaviour and consumer tasks
product demand and product supply
brand building and publicity
All of the above
None of these
Correct Ans: All of the above

128. Education Loans can be more effectively canvassed by
door-to-door campaigns
e-mail contacts
diversification
tie-up with colleges
None of these
Correct Ans: tie-up with colleges

129. Retail Banking means
retail shopkeepers
banks financing to retail traders
same as universal banking
giving loans to corporates
None of these
Correct Ans: banks financing to retail traders

130. Data warehouse is
a godown
a shop selling computers
a showroom
a system where data on customers is stored
None of these
Correct Ans: a system where data on customers is stored

131. Customer database is
useful for lead generation
useful for cross selling
useful for CRM
useful for customisation of products
None of these
Correct Ans: useful for customisation of products

132. Data mining means
same as database
same as data warehouse
market survey
analysing the data on customers
None of these
Correct Ans: market survey

133. The target group for Fixed Deposits is
all individuals
all corporates
NRI’s
government bodies
None of these
Correct Ans: all corporates

134. Which one of the following is not a function of Retail Banking
Accepting fixed deposits
Giving Home Loans
Giving Education Loans
Joint ventures
None of these
Correct Ans: Giving Home Loans

135. Diversification is useful for
attracting more customers
retaining existing customers
increasing sales volume
All of the above
None of these
Correct Ans: All of the above

136. Marketing of Education Loans can be done by
approaching eligible students
approaching the parents
approaching colleges
All of the above
None of these
Correct Ans: All of the above

137. Motivation for sales person can be achieved through
high success rate of conversions
better sales incentives
continuous training and updation of knowledge
All of the above
None of these
Correct Ans: All of the above

138. Softcopy is the intangible output, so What is hardcopy?
The physical parts of the computer
The printed parts of the computer
The printed Output
Printed Input
None of these
Correct Ans: The printed Output

139. Market segmentation is required
for avoiding cold calls
to increase production
for territory allocation
for increasing profits
None of these
Correct Ans: for increasing profits

140. Market Research is required for
deciding sales volume
deciding production levels
deciding marketing strategies
All of the above
None of these
Correct Ans: All of the above

141. A Mission Statement is
same as a vision statement
same as targets
part of the marketing plan
All of the above
None of these
Correct Ans: part of the marketing plan

142. Telemarketing involves
good Communication skills
high level of motivation
door-to-door campaigns
event management
None of these
Correct Ans: good Communication skills

143. Innovation in Marketing means
good communication skills
good negotiation skills
spirited motivation
vel methods of selling
None of these
Correct Ans: vel methods of selling

144. Delivery channels other than Bank counters are
ATM’s
intemet banking
mobile banking
All of the above
None of these
Correct Ans: ATM’s

145. Marketing is best suited in
buyer’s market
seller’s market
internal marketing
External Marketing
None of these
Correct Ans: External Marketing

146. Customer’s Relationship with the Bank is influenced by
customers attitudes
attitudes of bank staff
interest rates of the bank
attitudes of sales persons
None of these
Correct Ans: attitudes of sales persons

147. Marketing is ____________ Find the wrong option.
an ancient concept
a modern need
a continuous affair
a team effort
None of these
Correct Ans: an ancient concept

148. Indirect Marketing means
marketing by non-salesperson
market survey
market research
advertisements
None of these
Correct Ans: advertisements

149. Direct Marketing means
face-to-face marketing
melas
seminars
indoor marketing
None of these
Correct Ans: face-to-face marketing

150. Effective Bank Marketing requires
proper pricing
customised products
simple procedures
market research
None of these
Correct Ans: proper pricing

151. A vision statement is
not required for established companies
not required due to competition
not required as no one understands them
a long term inspiration
None of these
Correct Ans: not required for established companies

152. Non-product selling means
selling variety of products
selling only one product
selling seasonal products
selling services
None of these
Correct Ans: selling services

153. Marketing is a function undertaken by
all DSA’s
all front-office staff
Whole organization
Both a and b
None of these
Correct Ans: None of these

154. Find the correct statement.
Selling is same as marketing
Selling is more than marketing
Selling is part of marketing
All of the above
None of these
Correct Ans: All of the above

155. Selling is a function undertaken by
all the sales persons
all the employees
entire organisation
outsourced agencies
None of these
Correct Ans: all the employees

156. Bank marketing is same as
transaction marketing
service marketing
indoor marketing
All of these
None of these
Correct Ans: All of these

157. ‘Referrals’ means
Reference books
leads provided by operation staff
salesperson
front-office staff
None of these
Correct Ans: leads provided by operation staff

158. ‘Relationship’ in marketing means
relation between salesperson
relation between buyer and seller
relation between company and consumer
All of the above
None of these
Correct Ans: relation between buyer and seller

159. The Target Group of Credit Cards is
existing cardholders
all graduates
all minors
individuals with taxable income
None of these
Correct Ans: individuals with taxable income

160. The Target Group for Agricultural Loans is
any farmer
farm labourers
any individual dealing in agricultural or related activity
farmers’ societies
None of these
Correct Ans: any individual dealing in agricultural or related activity

Leave a Comment