Mixture and Alligation Online MCQs with Answers

Here you can practice all the latest Mixture and Alligation Online MCQs questions and answers for free. Along with answers, you can also find detailed solutions for all Aptitude Test questions. These aptitude questions will help you to crack competitive exams such as IT exams, CSS, FPSC, ISSB, government exams, bank exams, entrance exams etc. These free aptitude assessment test questions with answers to practice consist of Number SystemLCM and HCFPercentageAverage and AgeRatio and ProportionPartnershipProfit and LossDiscountSimple IntrestCompound InterestTime and WorkTime and DistanceApproximationsPermutation CombinationProbabilityEquations and InequationsMensuration, Data Sufficiency, Number SeriesGeometryCombinationProgressionChain RuleClocks and calendersSquare and Square RootsStocks and ShareSurds and indicesTrigonometry.

Online Aptitude test is one of the most important sections in all the Competitive exams, Entrance exams and Campus Interviews in order to grab Government jobs as well as IT Jobs. So Practice well and enhance your Mixture and Alligation Online MCQs skill with our resources.

The purpose of this online test is to help you evaluate your Mixture and Alligation Online MCQs with Answers. These Multiple Choice Questions (MCQs) on Aptitude will prepare you for the technical round of job interviews, written tests, and many certification exams.

Mixture and Alligation Online MCQs with Answers

Get Mixture and Alligation Online MCQs to prepare for all the entry tests to get admission to any university on a merit basis. An Aptitude Test is taken to check the abilities and skills of the candidates. All the applicants are welcome to attempt all the below-mentioned tests to prepare for the Mixture and Alligation Online MCQs

Aptitude Tests are conducted to assess the logical thinking, decision-making, and problem-solving skills of a person. So, to enhance your skills logically and arithmetically, you need to check and prepare the topics. All you have to do now is check them all and try to practice the different problems. These Multiple Choice Questions (MCQs) on Aptitude will prepare you for the technical round of job interviews, written tests, and many certification exams. Evaluate your Aptitude skills by trying the free Mixture and Alligation Online MCQs online at this page.

Mixture and Alligation Online MCQs

1. In a mixture, the ratio of the alchohol and water is 6 : 5. When 22 litre mixture are replaced by water, the ratio becomes 9 : 13. Find the quantity of water after replacement.
54 litre
56 litre
58 litre
52 litre
None of these
Correct Ans: 52 litre

2. The cost of Type 1 rice is Rs. 30 per kg and Type 2 rice is Rs. 40 per kg. if both Type 1 and Type 2 are mixed in the ratio of 1 : 4, then what will be the price per kg of the mixed variety of rice?
38 per kg
34 per kg
48 per kg
58 per kg
68 per kg
Correct Ans: 38 per kg

3. A alcohol solution has 35% alcohol. Another solution has 25% alcohol. How many liters of the second solution must be added to 18 liters of the first solution to make a solution of 30% alcohol?
18
46
72
84
32
Correct Ans: 18

4. A bucket contains 60 litres of pure wine, in which x litres drawn off and replaced with water. This process is repeated for two times. Find the value of x if the final ratio of wine to water is 81 : 19
4 litres
6 litres
2 litres
5 litres
10 litres
Correct Ans: 6 litres

5. Two equal vessels A and B contain 60% of sugar and 40% of sugar respectively and the remaining Rava. In which 40 kg of mixture is taken out from vessel A and replaced into vessel B. Find the initial quantity of vessel if the final ratio of sugar and Rava in vessel B is 16 : 19
120 litres
150 litres
80 litres
100 litres
60 litres
Correct Ans: 100 litres

6. In a mixture of milk and water of volume 30 litres, the ratio of milk and water is 7 : 3. How much quantity of water is to be added to the mixture to make the ratio of milk and water 1 : 2?
30 liters
32 liters
33 liters
35 liters
None of these
Correct Ans: 33 liters

7. A mixture of milk and water in a jar contains 32 liters milk and 10 liters water. X liter of milk and X liter of water is added to a new mixture. If 40 % of new mixture is 24 liters, then find the value of X (In liters)?
12
9
16
14
None of these
Correct Ans: 9

8. A container contains pure milk. From these 4 litres of milk taken out and replaced by water. This process is repeated for one more time and the remaining milk in the container is 12.8 litres. What is the initial quantity of milk in the container? 
15 litres
20 litres
25 litres
24 litres
32 litres
Correct Ans: 20 litres

9. There are two containers P and Q. P contains 56 kg of salt and Q contains 36 kg of sugar. From P 24 kg of salt is taken out and poured into Q. Then 20kg of the mixture from Q is taken out and poured into P. Find the ratio of final quantity of salt to sugar in container P.
10/3
20/3
5/3
2/3
40/3
Correct Ans: 10/3

10. A mixture contains 200 litres Milk and 40 litres water, ______ litres of mixture are removed and ________ litres of pure water were added to it. If the final quantity of milk is 124 litres more than the final quantity of water. The values given in which of the following options will fill the blanks in the same order in which it is given to make the above statement true:
A) 30, 20

B) 18, 24

C) 24, 20

D) 36, 16
A and B only
C and B only
B, D and A only
B, C and D
A, B, C and D
Correct Ans: C and B only

11. The respective ratio of zinc and copper in the first and second alloy are 1 : 2 and 2 : 3 respectively. In what ratio should these two alloys be mixed to form a new alloy in which the two elements are in ratio 5 : 8?
(7: 11)
(3: 10)
(5: 11)
(9: 11)
None of these
Correct Ans: (3: 10)

12. In a container containing a mixture of 60 litres, the ratio of water to spirit is 4: 1. How much spirit should be added to make the ratio 3: 2?
20 litres
27 litres
16 litres
9 litres
31 litres
Correct Ans: 20 litres

13. A company is creating a new signature drink. They are using two alcoholic ingredients in the drink vodka and gin. They are using two non-alcoholic ingredients in the drink: orange juice and cranberry juice. The alcoholic ingredients contain 50% alcohol. The non- alcoholic ingredients contain no alcohol. How many litres of non-alcoholic ingredients must be added to 5 litres of alcoholic ingredients to produce a mixture that is 20% alcohol?
8
6.5
7.5
9
None of these
Correct Ans: 7.5

14. Rani mixes 70kg of sugar worth Rs.28.50 per kg with 100kg of sugar worth Rs.30.50 per kg. At what rate shall he sell the mixture to gain 10% ?
Rs.32.64
Rs.31.50
Rs.30.46
Rs.29.75
None of these
Correct Ans: Rs.32.64

15. In a 70 litres mixture of milk and water, % of water is 30%. The milkman gave 20 litres of this mixture to a customer and then added 20 litres of water to the remaining mixture. What is the % of milk in the final mixture ?
48%
50%
40%
53%
None of these
Correct Ans: 50%

16. A mixture contains A and B in the ratio 2 : 5. 7 litres of mixture is replaced by 18 litres of A and the new ratio becomes 8 : 11 respectively. What is the amount of A present in the original mixture?
20 litres
18 litres
44 litres
24 litres
None of these
Correct Ans: 24 litres

17. A can contains milk and water in the ratio 3:1. A part of this mixture is replaced with milk, and now the new ratio of milk to water is 15:4.What proportion of original mixture had been replaced by milk?
(9/19)
(8/19)
(6/17)
(3/19)
(4/19)
Correct Ans: (3/19)

18. A 132 litres of mixture contains milk and water in the ratio 5 : 7. How much milk need to be added to this mixture so that the new ratio is 13 : 11 respectively?
36 litres
40 litres
28 litres
32 litres
30 litres
Correct Ans: 36 litres

19. A vessel contains mixture of milk and water mixed in the ratio of 9 : 4 respectively. 78 litres of the mixture is taken out of the vessel and replaced with 44 litres of water, so that the ratio of the water to milk in the vessel becomes 8 : 7 respectively. Find the final quantity of mixture in the vessel.
90 litres
105 litres
120 litres
135 litres
None of these
Correct Ans: 135 litres

20. A container has a mixture of milk and water in the ratio 7: 4, respectively. 88 litres of mixture is taken out of the container and is replaced with another mixture, which contains milk and water in the ratio 3: 2, such that the ratio of milk to water in the container becomes 5: 3, respectively. Find the difference between quantity of milk and water present initially in the container if quantity of milk in final mixture is 120 litres.
72 litres
45 litres
60 litres
30 litres
68 litres
Correct Ans: 60 litres

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Download Books

Related News