Simple Interest Online MCQs with Answers

Here you can practice all the latest Simple Interest Online MCQs questions and answers for free. Along with answers, you can also find detailed solutions for all Aptitude Test questions. These aptitude questions will help you to crack competitive exams such as IT exams, CSS, FPSC, ISSB, government exams, bank exams, entrance exams etc. These free aptitude assessment test questions with answers to practice consist of Number SystemLCM and HCFPercentageAverage and AgeRatio and ProportionPartnershipProfit and LossDiscount, Simple Intrest, Compound InterestTime and WorkTime and DistanceApproximationsPermutation CombinationProbabilityEquations and InequationsMensuration, Data Sufficiency, Number SeriesGeometryCombinationProgressionChain RuleClocks and calendarsSquare and Square RootsStocks and ShareSurds and indicesTrigonometry.

Online Aptitude test is one of the most important sections in all the Competitive exams, Entrance exams and Campus Interviews in order to grab Government jobs as well as IT Jobs. So Practice well and enhance your Simple Interest Online MCQs skill with our resources.

The purpose of this online test is to help you evaluate your Simple Interest Online MCQs with Answers. These Multiple Choice Questions (MCQs) on Aptitude will prepare you for the technical round of job interviews, written tests, and many certification exams.

Simple Interest Online MCQs with Answers

Get Simple Interest Online MCQs to prepare for all the entry tests to get admission to any university on a merit basis. An Aptitude Test is taken to check the abilities and skills of the candidates. All the applicants are welcome to attempt all the below-mentioned tests to prepare for the Simple Interest Online MCQs

Aptitude Tests are conducted to assess the logical thinking, decision-making, and problem-solving skills of a person. So, to enhance your skills logically and arithmetically, you need to check and prepare the topics. All you have to do now is check them all and try to practice the different problems. These Multiple Choice Questions (MCQs) on Aptitude will prepare you for the technical round of job interviews, written tests, and many certification exams. Evaluate your Aptitude skills by trying the free Simple Interest Online MCQs online at this page.

Simple Interest Online MCQs

1. Shubhranshu deposited Rs 8000 at simple interest which amounted to Rs 9200 after 3 years . Had the interest been 2% more, how much amount she would have got?
Rs 1680
Rs 9680
Rs 9272
Rs 2680
None of these
Correct Ans: Rs 9680

2. The SI on certain sum of money for 23 months at the rate of 7% per annum exceeds the SI on the same sum at 7% per annum for 19 months by Rs. 672. Then find the sum
Rs. 16800
Rs. 28800
Rs. 24400
Rs. 18600
None of these
Correct Ans: Rs. 28800

3. Virat has Rs. 9000. He gives this money to Mahendra on simple interest and after 4 years received the double amount. If the interest rate is 5% more than the previous, in how many years this amount will be doubled?
3(1/2)years
3 years
2(1/2)years
3(1/3)years
None of these
Correct Ans: 3(1/3)years

4. A sum of Rs 1750 is divided into two parts such that the interests on the first part at 8% simple interest per annum and that on the other part at 6% simple interest per annum are equal. The interest on each part is(in Rs)
60
65
70
40
None of these
Correct Ans: 60

5. On a certain Principal if the Simple interest for two years is Rs 2400 and Compound interest for the two years is Rs 2544, what is the rate of Interest?
12 percent
6 percent
24 percent
18 percent
None of these
Correct Ans: 12 percent

6. An automobile financier claims to be lending money at simple interest, but he includes the interest every six months for calculating the principal. If he is charging an interest of 10%, the effective rate of interest becomes 
9.50%
8%
10.25%
10%
None
Correct Ans: 10.25%

7. Ravi borrowed some money at the rate of 4% per annum for the first 3 yr, at the rate of 8% per annum for the next 2 yr and at the rate of 9% per annum for the period beyond 5 yr. If he pays a total simple interest of Rs. 19,550 at the end of 7 yr, how much money did he borrow? 
Rs. 39,500
Rs. 42,500
Rs. 41,900
Rs. 43,000
None of these
Correct Ans: Rs. 42,500

8. Mr. Phanse invests an amount of Rs. 24,200 at the rate of 4% per annum for 6 yr to obtain a simple interest. Later he invests the principal amount as well as the amount obtained as simple interest for another 4 yr at the same rate of interest. What amount of simple interest will he obtain at the end of the last 4 yr? 
Rs. 4800
Rs. 4850.32
Rs. 4801.28
Rs. 4700
None of these
Correct Ans: Rs. 4801.28

9. A lent Rs. 5000 to B for 2 years and Rs. 3000 to C for 4 years on simple interest at the same rate of interest and received Rs. 2200 in all from both as interest. The rate of interest per annum is 
7%
5%
57/8%
10%
5%
Correct Ans: 10%

10. If the annual rate of simple interest increases from 10% to 12(1/2)%, a man’s yearly increases by Rs. 1250. His principal (in rupees) is ? 
50,000
45,000
60,000
65,000
None of these
Correct Ans: 50,000

11. What will the ratio of simple interest earned by certain amount at the same rate of interest for 6 years and that for 9 years.
1 : 2
2 : 1
2 : 2
2 : 3
None of these
Correct Ans: 2 : 3

12. The simple interest on a certain sum for 8 months at 4% per annum is Rs. 129 less than the simple interest on the same sum for 15 months at 5% per annum. The sum is:
Rs. 2580
Rs. 2400
Rs. 2529
Rs. 3600
Rs. 4800
Correct Ans: Rs. 3600

13. The rates of simple interest in two banks x and y are in the ratio of 10 : 8. Rajini wants to deposit her total savings in two banks in such a way that she receives equal half-yearly interest from both. She should deposit the savings in banks x and y in the ratio of: 
4:5
3:2
2:5
5:6
2:3
Correct Ans: 4:5

14. A sum of Rs.725 is lent in the beginning of the year at a certain rate of interest. After 8 months, a sum of Rs.362.50 more is lent but at a rate twice the former. At the end of the year, Rs. 33.50 is earned as interest from both the loans. What was the original rate of interest? 
3.46%
2.50%
6%
5%
6.25%
Correct Ans: 3.46%

15. A person lent some amount to his friend at 20% S.I. After 2 years, Rs 5000 was repaid and the rest amount was repaid 25% P.A. If 3rd year’s interest is 6/11 of first 2 years intrest. Find the amount of money that was let out initially?
Rs 38000
Rs 38285
Rs 39000
Rs 39285
None of these
Correct Ans: Rs 39285

16. According to the new plan rolled out by Axis bank, the rate of simple interest on a sum of money is x% per annum for the first 4 years, y% per annum for the next 8 years and 10% per annum for the beyond the first 12 years. Ram invests some amount of money then the simple interest received by Ram at the end of 25 years is Rs. 29800. Other person, Mohan”™s investments sum is same as the Ram”™s investments then the simple interest revived by Mohan at the end of 32 years is Rs. 36,800. If Ram invests only for 3 years then the total SI received by his is Rs. 3,600 and Mohan invest only for 5 years then the total SI received by him is Rs. 6,300. If Ram had invested the same amount of money only for 15 years then how much simple interest he would have received?
Rs. 18800
Rs. 27800
Rs. 20800
Rs. 19600
None of these
Correct Ans: None of these

17. A certain amount of money amounts to Rs. 720 in 2 years and to Rs. 870 in 4(1/2) years. Find the rate of interest if S.l. is reckoned.
12%
10%
12.50%
6%
None of these
Correct Ans: 10%

18. If the difference between Cl and Sl earned on a certain amount at 15% pa at the end of 3 years is Rs.3200, find out the principal.
Rs.42560
Rs.42560
Rs.45000
Rs.45150
None of these
Correct Ans: Rs.45150

19. A sum of money amounts to Rs. 1500 after 3 years and Rs. 2000 after 5 years at the same rate of SI. Find the rate of interest per annum ?
30.30%
33.03%
33.33%
30.30%
None of these
Correct Ans: 33.33%

20. A sum at simple interest of 13(1/2)% per annum amounts to Rs. 3080 in 4 years. Find the sum.
Rs. 1550
Rs. 1680
Rs. 2000
Rs. 1850
None of these
Correct Ans: Rs. 2000

Leave a Comment