Trigonometry Online MCQs with Answers

Here you can practice all the latest Trigonometry Online MCQs questions and answers for free. Along with answers, you can also find detailed solutions for all Aptitude Test questions. These aptitude questions will help you to crack competitive exams such as IT exams, CSS, FPSC, ISSB, government exams, bank exams, entrance exams etc. These free aptitude assessment test questions with answers to practice consist of Number SystemLCM and HCFPercentageAverage and AgeRatio and ProportionPartnershipProfit and LossDiscountSimple IntrestCompound InterestTime and WorkTime and DistanceApproximationsPermutation CombinationProbabilityEquations and InequationsMensuration, Data Sufficiency, Number SeriesGeometryCombinationProgressionChain RuleClocks and calendarsSquare and Square RootsStocks and ShareSurds and indices, Trigonometry.

Online Aptitude test is one of the most important sections in all the Competitive exams, Entrance exams and Campus Interviews in order to grab Government jobs as well as IT Jobs. So Practice well and enhance your Trigonometry Online MCQs skill with our resources.

The purpose of this online test is to help you evaluate your Trigonometry Online MCQs with Answers. These Multiple Choice Questions (MCQs) on Aptitude will prepare you for the technical round of job interviews, written tests, and many certification exams.

Trigonometry Online MCQs with Answers

Get Trigonometry Online MCQs to prepare for all the entry tests to get admission to any university on a merit basis. An Aptitude Test is taken to check the abilities and skills of the candidates. All the applicants are welcome to attempt all the below-mentioned tests to prepare for the Trigonometry Online MCQs

Aptitude Tests are conducted to assess the logical thinking, decision-making, and problem-solving skills of a person. So, to enhance your skills logically and arithmetically, you need to check and prepare the topics. All you have to do now is check them all and try to practice the different problems. These Multiple Choice Questions (MCQs) on Aptitude will prepare you for the technical round of job interviews, written tests, and many certification exams. Evaluate your Aptitude skills by trying the free Trigonometry Online MCQs online at this page.

Trigonometry Online MCQs

1. The base of a triangle is 48 sqrt(3) cm and two angles at the base are 30 degree and 60 degree respectively. Then find the altitude of the triangle
40
43
36
50
None of these
Correct Ans: 36

2. If θ be acute angle and cosθ = 15/17, then the value of cot (90° – θ) is
2√8/15
8/15
√2/7
8√7/17
None of these
Correct Ans: 8/15

3. If cotα = 3, then the value of (sin3α + cos3α)/cosα is ?
25/27
14/15
9
11/15
None of these
Correct Ans: 14/15

4. If 7sinα = 24cosα; 0 < α < Ï€/2, then the value of 14tanα – 75cosα – 7secα is equal to
3
4
1
2
None of these
Correct Ans: 2

5. Provided sin (A ““ B) = sinA cosB ““ cosA sinB, then sin 15° will be
√3/2√2
(√3 – 1)/2√2
(√3 – 1)/√2
(√3 – 1)/2
None of these
Correct Ans: (√3 – 1)/2√2

6. The angles of elevation of the top of a building from the top and bottom of a tree are x and y respectively. If the height of the tree is h metre, then, in metre, the height of the building is.
h cotx/(cotx – coty)
h coty/(cotx + coty)
h cotx/(cotx + coty)
h coty/(cotx – coty)
None of these
Correct Ans: h cotx/(cotx – coty)

7. If sin 21° = x/y, then sec 21° – sin 69° is equal to
x2/y√(y2 – x2)
y2/x√(y2 – x2)
x2/y√(x2 – y2)
y2/x√(x2 – y2)
None of these
Correct Ans: x2/y√(y2 – x2)

8. If xsin3θ + ycos3θ = sinθ cosθ and x sinθ – y cosθ = 0, then the value of x2 + y2 equals 
1
1/2
3/2
2
None of these
Correct Ans: 1

9. A boy standing in the middle of a field, observes a flying bird in the north at an angle of elevation of 30° and after 2 minutes, he observes the same bird in the south at an angle of elevation of 60°. If the bird flies all along in a straight line at a height of m, then its speed in km/h is 
4.5
3
9
6
None of these
Correct Ans: 6

10. If sin(x + y)/sin(x – y) = (a + b)/(a – b), then the value of tanx/tany is 
a/b
b/a
ab
(a – b)/(a + b)
None of these
Correct Ans: a/b

11. If sin3θ sec2θ = 1, then what is the value of (3tan2 (5θ/2) ““ 1)?
0
1
2
3
None of these
Correct Ans: 2

12. Two persons are on either side of a temple, 75 m high, observe the angle of elevation of the top of the temple to be 30° and 60° respectively. The distance between the persons is
173.2 m
100 m
157.7 m
273.2 m
None of these
Correct Ans: 173.2 m

13. 2 – cos2θ = 3sinθcosθ, sinθ ≠ cosθ then tanθ is
1/2
0
2/3
1/3
None of these
Correct Ans: 1/2

14. An person 1.8m tall is 20√3 away from a tower. The angle of elevation from his eye to the top of the tower is 30°. Find height of the tower is?
21.8m
23.8m
21.6m
24.8m
None of these
Correct Ans: 21.8m

15. Ram and Shyam are 10 km apart. They both see a hot air balloon passing in the sky making an angle of 60° and 30° respectively. What is the height at which the balloon could be flying?
(5√3)/2
5√3
Both a and b
√3
None of these
Correct Ans: Both a and b

16. If cos θ + sec θ = 2, the value of cos6 θ + sec6 θ is
4
8
1
2
None of these
Correct Ans: 2

17. If x = cosec𝜃- sin𝜃 and y = sec𝜃 – cos𝜃, then the relation between x and y is
x2 + y2 + 3 = 1
x2y2(x2 + y2 + 3) = 1
x2(x2 + y2 – 5) = 1
y2(x2 + y2 – 5) = 1
None of these
Correct Ans: x2y2(x2 + y2 + 3) = 1

18. If is an acute angle and cos𝜃 = 15/17, then the value of cot (90º – 𝜃) is
2√8/15
8/15
√2/17
8√2/17
None of these
Correct Ans: 8/15

19. If 0°<θ<90°
2sin²θ + 3cosθ = 3, then the value of θ is ?
30°
60°
45°
75°
None of these
Correct Ans: 60°

20. What is the value of (2 + tan 60º) ?
3
2/√3
4/√3
2 + √3
None of these
Correct Ans: 2 + √3

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Download Books

Related News